Maxwell

Maxwell MTV Unplugged (Columbia (Sony) LC0162)

Met zijn debuut-cd Maxwell's Urban Hang Suite wekte de Amerikaanse zanger Maxwell hoge verwachtingen. Zou zijn tweede cd hem bevestigen als hét grote talent van de 'nu soul'? Of juichten critici en publiek te vroeg toen zij na zijn verbluffende optreden in Paradiso vorg jaar een tweede Marvin Gaye of zelfs Sam Cooke in hem zagen?

Wie op de titel van Maxwells tweede cd afgaat, zal de laatste vraag bevestigend beantwoorden. Maxwell MTV Unplugged EP staat er heel toepasselijk op het inlegvel van de cd die live-opnamen bevat die Maxwell maakte voor MTV. Dat is teleurstellend: MTV-unplugged-cd's zijn iets voor gevestigde popmusici als Rod Stewart, niet voor een beginnende soulzanger. Die hoort met een volwaardige tweede cd te komen.

Een eerste troost is dat de Maxwells MTV Unplugged van 34 minuten niet zo duur is, 27 gulden ongeveer. Een tweede troost is dat de al bekende nummers volkomen andere arrangementen met onder meer een strijkorkest hebben gekregen en dus nieuw klinken.

De derde en grootste troost is dat Maxwell alle nummers, ook de 3 nieuwe, vlekkeloos maar nooit levenloos zingt. Met name in zijn verrassende cover van Kate Bush' This Woman's Work gebruikt hij zijn buigzame falset op zo'n ijzingwekkende manier, dat hij zich met zijn Unplugged-cd uiteindelijk toch als het grootste nieuwe soultalent laat horen.

    • Bernard Hulsman