Matige opkomst bij start van titeltoernooi; Volleyballers beginnen met demonstratieduels

EINDHOVEN, 8 SEPT. Het Europees kampioenschap volleybal is begonnen. Maar voorlopig hebben de optredens van Nederland meer weg van een demonstratie dan van een wedstrijd. Het was typerend dat de spelers van de Oekraïne breeduit liepen te lachen na het duel tegen het thuisland dat ze met 3-0 verloren en waarin ze slechts zeventien schamele punten wisten te maken.

Voor de Oost-Europese ploeg zijn de andere duels bij het EK dan ook veel belangrijker, want Nederland werd al bij voorbaat als te sterk ingeschat.

Het zorgde na afloop voor een erg gemoedelijke sfeer die eigenlijk niet bij een belangrijk kampioenschap past. Gewillig vertaalde de Nederlandse aanvoerder Peter Blangé de woorden van zijn Oekraïense collega Sjadsjin die geen Engels, maar wel Italiaans spreekt. De coach, Boris Terestsjoek, gaf zijn commentaar in het Russisch, zijn captain zette het vervolgens om in het Italiaans, waarna Blangé het weer in het Engels, de voertaal tijdens de officiële persconferenties, overbracht. Die opmerkelijke driehoeks-samenwerking verliep uitstekend, van enige vijandigheid was geen sprake. Daarvoor waren de krachtsverschillen in het veld gewoon te groot voor geweest.

De olympische finale van Nederland groeide vorig jaar uit tot het best gewaardeerde tv-programma van 1996. Maar voor een wedstrijd van het gouden Oranje tegen een veel zwakkere tegenstander loopt het publiek niet warm, zoals dat in de eerste EK-dagen bleek. Het openingsduel van Nederland, zaterdag tegen Finland (uiteraard ook 3-0), werd door 1.800 toeschouwers gevolgd, gisteren tegen Oekraïne was de zaal in Eindhoven met 2.800 mensen voor meer dan een derde gevuld.

Maar de olympisch kampioen verdient grotere aandacht. “Daarvoor leven we in een verkeerd land”, concludeerde Blangé. “We hebben laatst nog meegemaakt dat er in Brazilië voor een vriendschappelijke wedstrijd om elf uur 's ochtends 15.000 toeschouwers zaten. Zo is het hier dus niet. Nederlanders zijn kritisch en verwend. Daarom ben ik al tevreden als er meer dan duizend mensen naar een poulewedstrijd komen kijken.”

Bij het vorige EK dat in Nederland werd georganiseerd, twaalf jaar geleden, was het gastland nog een middenmoter in Europa, maar zaten er bij de eerste wedstrijden meer toeschouwers dan nu. Oranje, dat op de tiende plaats eindigde, vocht destijds tevergeefs voor een plaats in de kwartfinale. Er was wel strijd en die zal er nu pas bij de halve finale en finale, komend weekeinde, te zien zijn. “Misschien is het onze eigen schuld wel dat er zulke grote krachtsverschillen zijn”, sprak Olof van der Meulen al voor de start van het EK. “Hadden we maar niet zo hard moeten trainen.”

Blangé oordeelde gisteren dat de supporters die wel de moeite nemen naar Eindhoven te komen toch waar voor hun geld krijgen. Daar had hij wat betreft de wedstrijd tegen Oekraïne zeker gelijk in. Op het slot van de tweede set na - de tegenstander kon toen tot 10-14 terugkomen - speelde Nederland hoogstaand volleybal. Met name Bas van de Goor was superieur en scoorde veelvuldig vanuit het midden.

In slechts één uur en veertien minuten had Nederland het karwei geklaard, tegen Finland ging het een dag eerder nog negen minuten sneller. Het is dan ook wel te begrijpen dat toeschouwers voor zo'n korte wedstrijd niet van ver naar Eindhoven komen gereisd. En de volleyballers zijn niet van plan de speelduur onnodig te rekken. “We willen niet langer op het veld staan dan absoluut noodzakelijk is. Dat kost alleen maar energie”, aldus Blangé.

De spelverdeler had in de wedstrijd tegen Oekraïne voor het eerst het gevoel gehad dat bij vlagen het niveau van het vorige, glorieuze jaar werd gehaald. Daar kreeg Nederland ook alle gelegenheid voor van de tegenpartij. Toch is Oekraïne een hele behoorlijke ploeg. Coach Terestsjoek heeft de beschikking over een aantal spelers dat in de Italiaanse en Griekse competitie volleybalt. Twee weken geleden kwalificeerden de Oekraïeners zich in Groningen voor het WK van volgend jaar en zaterdag wonnen ze in Eindhoven met 3-2 van Bulgarije dat vooraf als de gedoodverfde nummer twee van de groep werd beschouwd.

Ondanks de voorspoedige start heerst bij bondscoach Toon Gerbrands niet louter tevredenheid. Hij vindt dat de nieuwe basisspelers Reinder Nummerdor en Richard Schuil hun spel nog moeten verbeteren. Nummerdor werd in de derde set tegen de Finnen zelfs ingewisseld voor Robert van Es omdat hij te veel services foutief opving. 's Avonds kreeg de 20-jarige international bij de teambespreking van Gerbrands in duidelijke bewoordingen te horen dat hij niet goed had gespeeld. “We zijn geen kleine jongens meer”, legde de coach uit. “Wie niet tegen dergelijke kritiek kan, is niet geschikt voor topsport.” Een dag later herstelde Nummerdor zich, maar het moet volgens Gerbrands nóg beter. Hij heeft er nog drie wedstrijden de tijd voor, want daarna wordt het echt serieus.

Italië leed gisteren in Den Bosch een zware 3-0 nederlaag tegen Joegoslavië. De Europese titelhouder verloor de laatste set met 15-5. Bij de Italianen, die voor het eerst sinds 1991 een EK-duel verloren, vielen de passers Pippi en Rosalba geblesseerd uit. De Joegoslaven hadden hun eerste wedstrijd in poule A met 3-0 van Rusland verloren. De Russen leden een dag later een 3-2 nederlaag tegen Slowakije. Door deze opmerkelijke uitslagen zijn is Slowakijke als enige ploeg nog ongeslagen. Italië, Duitsland, Joegoslavië en Rusland hebben een punt achterstand.

    • Hans Klippus