Iran: EU-gezanten mogen terugkomen

TEHERAN/ BRUSSEL, 8 SEPT. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, heeft gisteren gezegd dat de ambassadeurs van de vijftien lidstaten van de Europese Unie die in april Teheran verlieten, elk moment dat zij willen kunnen terugkeren.

Kharazi reageerde op het bezoek dat een speciale afgezant van de EU het afgelopen weekeinde aan Teheran heeft gebracht om over de onderlinge problemen te praten. Diplomaten hadden eerder gezegd dat er geen teken was van vooruitgang in de besprekingen, hoewel zij het bezoek zelf als een “goede stap” kenschetsten.

De ambassadeurs werden teruggeroepen nadat een Duitse rechtbank tot de slotsom was gekomen dat het Iraanse leiderschap achter de moordaanslag op vier Iraanse Koerden in Berlijn in 1992 zat. Toen de EU de ambassadeurs wilde terugsturen, liet Iran weten de Duitse en de Deense gezanten voorlopig niet te accepteren. Daarop bleven alle ambassadeurs thuis. De Duitse minister van buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, zei vorige maand dat Duitsland de contacten met Iran langzaam wil herstellen. (Reuter) Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De lidstaten van de Europese Unie hebben nog niet overlegd of en op welke termijn de Europese ambassadeurs naar Iran terugkeren. Nadat de ambassadeurs in april werden teruggetrokken, hebben de EU-landen afgesproken dat zij pas na gezamenlijk overleg zouden terugkeren. De betrekkingen met Iran staan in ieder geval op de agenda van de ministers van Buitenlandse Zaken die over een week in Brussel bijeenkomen.