Huiselijk

Op Radio 2 moet het vooral knus en gezellig zijn. Huiselijk. Met een praatje en een plaatje. Met tussendoor een spelletje waarbij 'mooie prijzen zijn te winnen', een gesprek met onbekende en bekende Nederlanders en natuurlijk met het onvermijdelijke weerbericht en filenieuws. Rustig koutend zorgen de dj's ervoor dat de luisteraar op een soepele manier door de dag wordt geleid.

Voor wie is Radio 2 bedoeld? Voor luisteraars die het muzikale geweld van Radio 3 en Radio 538 zijn ontgroeid, maar in slaap vallen bij de behangmuziek van Sky Radio. Voor luisteraars die wel op de hoogte willen blijven, maar niet het geduld hebben voor de vaak langdradig uitgesponnen items van Radio 1. En voor luisteraars - en dat zijn er blijkbaar velen - die de radio gebruiken als een vervanging van het buurtpraatje bij bakker of de slager.

Iedere dag mogen tientallen 'gewone Nederlanders' op Radio 2 iets voor de microfoon zeggen. Wie allergisch is voor radiogesprekken op Jordaanniveau moet vooral niet op zaterdagmorgen naar Radio 2 luisteren.

Tussen negen en twaalf uur presenteert Sjors Fröhlich dan namelijk Cappuccino, waarin wel een héle grote plaats is ingeruimd voor 'de mening van de luisteraar'. Dergelijke programma's leiden vrijwel altijd tot een aaneenschakeling van borrelpraat, variërend van gedetailleerd geneuzel over privé-omstandigheden, tot domme vooroordelen of obligate wijsheden. Wat de programma's op zaterdag vervolgens weer leuk maakt, is de ruime aandacht voor Nederlands theater en cabaret, eerst door Jack Spijkerman en enkele uren later door Martine Bijl.

Het niveau van de nieuwsberichtgeving is te vergelijken met dat van de regionale pers, met veel aandacht voor 'het menselijke element'. Een vaste structuur in de berichtgeving ontbreekt, gesprekken met correspondenten en hoofdpersonen in het nieuws lijken op willekeurige wijze over de programma's te worden verdeeld. Hetzelfde geldt echter voor Radio 1, zodat de echte nieuwshongerigen in Nederland nergens goed aan hun trekken komen.

Soms is de nieuwsvoorziening op Radio 2 verbluffend actueel. Bijvoorbeeld, op de dag dat de rechter in Haarlem de verantwoordelijkheid voor nachtvluchten op Schiphol onverwachts overhevelde naar minister Jorritsma, werd de betrokken bewindsvrouwe diezelfde middag doortastend aan de tand gevoeld door presentator Hans Schiffers.

Ook Frits Spits, die zijn veelbeluisterde piekprogramma tussen zes en zeven uur 's avonds op Radio 3 twee jaar geleden inruilde voor een middagprogramma tussen twaalf en twee op Radio 2, gaat graag in op actueel nieuws. Zijn collega Ferry Maat, bij de dertigers vooral bekend als radiopresentator van de in de jaren zeventig razend populaire 'Souououl Show', houdt het tussen twee en vijf vooral op shownieuws. Met de transfer van Tros naar NRCV is Maat zijn voorliefde voor Motown niet verloren.

Een feest van herkenning en jeugdherinneringen voor iemand wiens pubertijd begon met Saturday Night Fever. Nadeel van zowel Frits als Ferry is dat ze allebei uitblinken in oubollige opmerkingen.

Wat het luisteren naar Radio 2 af en toe echt ondraaglijk maakt, zijn de stompzinnige spelletjes die ook op deze zender blijkbaar niet gemist kunnen worden. Altijd weer diezelfde beginvragen aan de kandidaten, “Waar kom je vandaan? Zijn dat je collega's op de achtergrond?” En altijd dezelfde afsluiting: “Ga je nog iets leuks doen vandaag, weet je wat er in ons prijzenpakket zit, wil je nog de groeten doen?” Wel heb ik erg gelachen om de kandidaat die vorige week zelf vroeg om een geschiedenisvraag en moest antwoorden uit welk kasteel Hugo de Groot per boekenkist was ontsnapt. “Hugo de Groot? Daar heb ik nog nooit van gehoord”, zei de teleurgestelde kandidaat.

    • Marcella Breedeveld