Honkballers verspelen titel op EK

ROTTERDAM, 8 SEPT. De Nederlandse honkbalploeg is er gisteren niet in geslaagd de Europese titel te prolongeren. In de finale van het EK in Parijs won aartsrivaal Italië na negen slagbeurten met 4-2. Voor de Zuid-Europeanen betekende het de achtste Europese titel. Nederland en Italië zijn van oudsher de toonaangevende honkbalnaties in Europa.

De Nederlandse ploeg verspeelde mogelijke scoringskansen op de honken door matig loopwerk en teleurstellende slagbeurten. Vier keer werd een loper op het eerste honk uitgeschakeld. Door werper Massimiliano Masin en eenmaal ging een loper uit bij een poging een honk te stelen. Bovendien werd in de negende slagbeurt verzuimd een dubbelspel te maken.

Nederland nam in de vijfde inning de leiding, waarna Italië in de zevende slagbeurt profiteerde van twee fouten. Een homerun van Raymond Hofer zorgde opnieuw voor een gelijke stand. De negende slagbeurt bleek vervolgens cruciaal.Patrick van Heyningen werd ingezet als vervanger voor werper Eelco Jansen en de Antilliaan wist slagman Flisi te verleiden af te gaan op een slechte bal. In plaats een dubbelspel te maken, kon slechts alleen de slagman worden uitgeschakeld. Hierna was het Andrea Evangelista die de Italianen naar de overwinning leidde.

Bondscoach Jan-Dick Leurs uitte na afloop nogmaals zijn onvrede over de nieuwe opzet van het EK. Voor het eerst werd slechts één in plaats van meerdere finalewedstrijden gespeeld. “In landen waar ze het honkbal hebben uitgevonden, spelen ze vijf of zes wedstrijden. In zo'n serie kan een ploeg groeien. In deze opzet moet je één goede wedstrijd spelen. Doe je dat niet dan verlies je en kan je de titel vergeten.”