Elfstedentocht voor Skeelers

Foto: SLOTEN - Een opvallend gezicht dook zaterdag op bij de Elfstedentocht voor skeelers. Voormalig winnaar van de Elfstedentocht op de schaats, Jeen van den Berg (midden op de foto), was een van de 242 deelnemers. Voor de 69-jarige Fries was het dit jaar al weer het derde rondje door zijn provincie.

Eerder passeerde hij de elf steden op de schaats en op de fiets. “Dit was zeker de zwaarste”, zei Van den Berg na afloop. “Grof asfalt en klinkers maken het rijden moeilijk. Bovendien lag het tempo tussen de 20 en 25 kilometer per uur, omdat de groep bijeen moest blijven. Dat gaat me eigenlijk te langzaam. Regen zorgde ook nog eens voor blaren en dus pijnlijke voeten. We hadden ook nog een extra ongemak. Bij Birdaard moesten we zeven kilometer omrijden, omdat er vrijdag op twee kilometer van de route split was gelegd. Daar kun je met skeelers niet overheen.” Toch behoorde Van den Berg na elf uur skeeleren tot de 183 deelnemers die van Henk Kroes, voorzitter van het Elfsteden-bestuur, het laatste stempel ontvingen. Voor het laatst, want Van den Berg waagt zich niet nog eens aan de tocht. “Tweehonderd kilometer skeeleren wordt me te veel. De jaren beginnen te tellen en dan bewaar ik mijn krachten liever voor de echte tocht.” Een winnaar werd niet gehuldigd, omdat de organisatie voor een toertocht had gekozen. Het peloton kan dan bijeen blijven. Bij een wedstrijd moet het hele parkoers worden afgezet en dat bleek onmogelijk. (Foto Alex de Haan)