DIE ZEIT

Valt er na een week nog wat nieuws te lezen over de dood van Lady Diana? Toch wel. Die Zeit is op het idee gekomen om na alle mannelijke commentatoren ook eens twee vrouwen aan het woord te laten, de feministe Alice Schwarzer en publiciste Elke Schmitter. Geen van beiden is overdreven lovend over de overledene.

Schwarzer beschrijft Diana als een tot het eind toe gebruikte vrouw, die object en subject tegelijk wilde zijn en zich met deze 'schizofrene strategie' op dood spoor manoeuvreerde. “Eigenlijk joeg iedereen achter haar aan, de paparazzi buiten net zo goed als de playboy in de auto. En zij? Zij kende geen andere rol. Ze liet zich achterna zitten, en werd zo het slachtoffer van een ongeremde wedstrijd die om veel ging, maar niet om haar.” Volgens Schwarzer was het geen toeval dat de zoon van de miljardair en '(wapen?)handelaar' Al-Fayed een deel van zijn vaders 'oorlogskas' investeerde in seksschermutselingen waarvan het eindpunt de verovering van de prinses was. Vader zou zijn politieke en economische invloed in Europa willen uitbreiden.

Elke Schmitter wijst erop dat Diana, hoewel ze niet bijzonder mooi was, voor veel Engelsen een voorbeeldfunctie had, die internationaal was gericht: met een voorliefde voor androgyne popsterren, bizarre modeontwerpers en fitnessstudio's, en met een 'postmoderne' combinatie van het parelsnoer en het sweatshirt. “Zet je de problemen op een rijtje waarmee Diana zich heeft beziggehouden, dan lees je een moderne vrouwelijke neurosencatalogus.”