DEXTER GORDON

Dexter Gordon: The Squirrel (Blue Note 7243 8 573 02 2 1). Distr. EMI.

Hoewel er van tenorsaxofonist Dexter Gordon (1923-'89) veel op cd is uitgebracht, is The Squirrel toch een aanwinst. Allereerst om het titelstuk van Tadd Dameron, waar nog geen Gordon-versie van bekend was, maar meer nog omdat hij speelt met drummer Art Taylor. De laatste zit hem geweldig achter de vodden waardoor Gordon gedwongen wordt zelf ook flink uit te pakken. Al krijgt hij hierdoor weinig kans zijn befaamde 'luiheid' te demonsteren, er kleeft ook een groot voordeel aan.

Bediende Gordon zich in zijn voorname relaxtheid vaak van flardjes uit bekende liedjes, met Taylor achter zich krijgt hij nauwelijks de kans zijn groot citatenboek open te slaan. Het resultaat is een ongewoon agressieve, soms wat slordige Gordon die zichzelf echter ook overtreft, bijvoorbeeld in zijn eigen bluesstuk Cheese Cake.

De stukken op deze cd zijn lang, zelfs de ballad You've Changed gaat de tien minuten ruim te boven. Een groot bezwaar is dat echter niet omdat ook pianist Kenny Drew zeer in vorm is.

De opnamen werden in juni '67 door de Deense omroep gemaakt in de Montmartre club in Kopenhagen maar tot uitzending kwam het nooit. En gelukkig maar, achteraf gezien, want het deel dat later wel werd uitgezonden, verdween vervolgens uit het archief.

    • Frans van Leeuwen