Deen Michaelsen leider in Vuelta

ROTTERDAM, 8 SEPT. Met een paar kneuzingen en een geleende fiets heeft de Deense wielrenner Lars Michaelsen gisteren in de Ronde van Spanje zijn gele leiderstrui verdedigd. De 28-jarige coureur van de Nederlandse TVM-formatie won zaterdag de eerste etappe op Portugees grondgebied.

Gisteren was hij op een paar honderd meter van de finish betrokken bij een valpartij. Michaelsen krabbelde snel overeind, leende de fiets van zijn knecht Jesper Skibby en kreeg na afloop dezelfde tijd toegewezen als de Duitse ritwinnaar Marcel Wüst.

Michaelsen liep in de Portugese aankomstplaats Vilamoura lichte verwondingen op. Met een verbeten gezicht kreeg hij gisteren het amarillo omgehangen. De lange Deen baarde in 1995 voor het eerst opzien in het profcircuit. Hij won dat jaar de Belgische semi-klassieker Gent-Wevelgem. Vorig jaar reed hij vrij onopvallend in het shirt van Festina. Dit jaar behaalde hij in de kleuren van TVM een overwinning in de Ronde van Burgos.

Met de sprintzege van Michaelsen in Estoril maakte TVM een lucratieve start in de Vuelta. Vlak voor aanvang in Lissabon kende de ploeg van Cees Priem een grote tegenvaller door het afzeggen van Jeroen Blijlevens. De kleine sprinter bleef in Nederland achter wegens griep. Bij Rabobank, de tweede ploeg uit Nederland, zijn de komende drie weken alle ogen gericht op de klassementsrenners Peter Luttenberger en Patrick Jonker. De twee duurbetaalde nieuwkomers moeten hun teleurstellende prestaties van de Tour de France goedmaken.

De Ronde van Spanje kent dit jaar een relatief zwak deelnemersveld. Geen enkele uitblinker uit de Tour heeft zich aangemeld voor de Vuelta. De ervaring leert dat de wielrenners zich steeds meer concentreren op de Ronde van Frankrijk. Zowel de Ronde van ItaliëEË als de Ronde van Spanje heeft de laatste jaren een minder sterk deelnemersveld. De Vuelta heeft bovendien als nadeel dat zij sinds drie jaar in het najaar wordt verreden. Publiekstrekkers als de Duitsers Jan Ullrich en Erik Zabel kunnen het in fysiek opzicht niet meer opbrengen na de drukke zomerperiode hun reserves aan te spreken.

De Spaanse organsiatoren moesten gisteren een sportieve tegenvaller incasseren. De Italiaanse sprinter Mario Cipollini staakte de strijd in het openingsweekeinde. De Italiaan klaagde gisteren over maagproblemen nadat hij zaterdag twaalf minuten had verspeeld op de kopgroep. Bij gebrek aan echte krachtpatsers konden Michaelsen en Wüst dit weekeinde een massasprint op hun naam schrijven. Zij gelden als subtoppers in het internationale sprintersgilde.

De Spanjaard Abraham Olano behoort deze maand tot de kanshebbers voor de eindzege, hoewel de voormalige wereldkampioen zijn zinnen heeft gezet op het WK in San Sebastian dat twee weken na de Vuelta wordt verreden. Olano rijdt tijdens het WK in zijn Baskische geboortestreek. In de Vuelta heeft hij in theorie de meeste tegenstand van de Fransman Laurent Jalabert. De eindwinnaar van 1995 gunde vorig jaar de zege aan zijn ploeggenoot Alex Zülle. Jalabert is na twee koersdagen met een achterstand van zeven seconden de best geklasseerde ronderenner.