De Hoop Scheffer hekelt kerkasiel

ROTTERDAM, 8 SEPT. De fractievoorzitter van het CDA, J. de Hoop Scheffer, heeft zich kritisch uitgelaten over het kerkasiel. In een artikel in het kerkelijke Centraal Weekblad noemt De Hoop Scheffer de actie van de kerken om uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak te bieden in pricipe goed, maar “ik zet er wel een heel duidelijke maar bij”.

“De kerk moet niet op de stoel van de overheid gaan ziten. Op het moment dat na een zorgvuldige asielprocedure, na toetsing door een rechter, bepaald is dat de asielzoeker geen vluchteling is, (...) dan heb ik er grote moeite mee wanneer kerken toch een andere beslissing nemen”, aldus De Hoop Scheffer in het weekblad. De fractievoorzitter keurt een ingrijpen door de overheid in de kerken om de asielzoekers alsnog het land uit te zetten echter af.

De Hoop Scheffer deed zijn uitspraak naar aanleiding van een zogenoemde kerkasiel-estafette die enkele weken terug in Eindhoven begon. Daar vonden negen uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers onderdak. Zij zijn inmiddels verhuisd naar een kerk in Amsterdam, waar zij veertig dagen zullen verblijven alvorens weer door te gaan naar een volgende kerk. Gisteren begon in de Sittard een dergelijke actie voor nog eens drie Iraniërs.

VVD-minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) liet tweeënhalve week terug al weten de actie van de kerken “niet meer van deze tijd” te vinden. Volgens hem strookt kerkasiel niet met de inmiddels volwassen democratische controle in Nederland. In totaal verblijven ongeveer 30 van de 1.300 uitgeprocedeerde Iraniërs in acht kerken. Juridisch gezien hebben de kerken geen enkele rechtsgrond om de vluchtelingen te beschermen. De overheid kan te allen tijde de kerken binnenlopen en de asielzoekers alsnog oppakken en het land uitzetten.

De voorzitter van de gereformeerde synode, ds. R. Vissinga, noemde gisteren in Sittard de uitspraken van Dijkstal over kerkasiel “zelfingenomen en arrogant”. Volgens Vissinga doet Dijkstal net alsof er geen onzorgvuldigheden in de uitzettingsprocedures kunnen worden gemaakt. “Er zijn uitzonderingsposities waarin kerken meer God dan de mens moeten gehoorzamen”, aldus de dominee.