Coppa Volpi voor Wesley Snipes, Robin Tunney beste actrice in Venetië; Gouden Leeuw voor Kitano's 'Hana-bi'

VENETIË, 8 SEPT. De film Hana-bi van Takeshi Kitano heeft zaterdag de Gouden Leeuw gewonnen op het Filmfestival van Venetië. De speciale juryprijs ging naar Ovosodo van Paolo Virzí. Wesley Snipes won de Coppa Volpi voor zijn rol in One Night Stand van Mike Figgis en Robin Tunney was de beste actrice in Niagara Niagara van Bob Gosse.

Jane Campion, voorzitter van de jury, maakte de winnaars 's middags bekend tijdens een persconferentie, zodat de ceremonie zaterdagavond in het Palazzo del Cinema behalve glamour- ook spanningsloos was. Het was een einde dat bij de 54ste aflevering van het festival paste. Curator Felice Laudadio haalde weinig sterren maar ook weinig ontdekkingen naar Venetië en de achttien films in competitie waren vaak deugdzame variaties op diverse kunstzinnige genres. Takeshi Kitano (50), in het Westen vooral bekend als regisseur van harde gangsterkomedies als Sonatine en Violent Cop, is in Japan wel een ster, die begonnen is als komiek en nu ook schrijver, cartoonist en tv-persoonlijkheid is.

Als acteur is hij, onder de naam Beat Takeshi in het Westen bekend door zijn rol in Merry Christmas, Mr. Lawrence van Nagisa Oshima (1983). Hana-bi (zonder streepje betekent dit woord in het Japans vuurwerk, met streepje valt het uiteen in bloemen en vuur) is volgens de regisseur minder gewelddadig dan zijn vorige films en stelt het verdwijnen van traditionele Japanse waarden aan de kaak. Het succes van zijn film in het Westen verbaasde hem, zei de regisseur zaterdag in Venetië. Kitano voelt zich, net als Akira Kurosawa die ooit tweemaal een Gouden Leeuw op het Lido won, een eenling in de Japanse cinema.

Ovosodo, een hedendaagse komedie over een jongen uit een achterbuurt die in de Toscaanse stad Livorno opgroeit, mild rebelleert en zich uiteindelijk aanpast, werd door de jury bekroond wegens zijn “kracht, diepte en humor”. De film had ook veel succes bij het Italiaanse publiek, dat vooral hard moest lachen om de vriendschap tussen het achterlijke broertje van de hoofdpersoon met een paar Afrikaanse straatverkopers.

De acteursprijzen voor de Amerikanen voelen op dit festival, waar Laudadio zich herhaaldelijk tegen Hollywood uitsprak, een beetje aan als troostprijzen. Wesley Snipes acteert in One Night Stand een gevoelige reclameman in plaats van zijn meer gebruikelijke actieheld. De vrij onbekende Robin Tunney lijdt in Niagara Niagara overtuigend aan het syndroom van Tourette, een ziekte die noodzaakt tot lichamelijke en verbale tics. De prijs van de filmkritiek ging naar de Pool Jerzy Stuhr, die in zijn regie Love Stories ook een memorabele acteerprestatie leverde door vier verschillende personages te spelen. De leden van de Fipresci-jury, de internationale vereniging van filmcritici, bekroonden Twentyfourseven van de Brit Sheane Meadows en gaven een speciale vermelding aan Gummo van Harmony Korine, een van de meest controversiële films van het festival.

De prijs voor het beste originele scenario ging naar de Fransen Gilles Taurand en Anne Fontaine voor Nettoyage à sec, waarin een man en een vrouw met een stomerij allebei verliefd worden op een jongen die als travestiet in nachtclubs optreedt - een verhaal dat samengevat gewaagder klinkt dan het als film is.

De prijs voor de beste fotografie ging naar Emmanuel Machuel voor Ossos, een plechtig feest voor cinefielen van de Portugese regisseur Pedro Costa. Daarnaast was er nog een prijs voor muziek (Graeme Revell voor Chinese Box van Wayne Wang). Voor het eerst was er een Zilveren Leeuw voor een korte film, Ansi soit-il van de Senegalees Joseph Gaye Ramaka.

Stanley Kubrick kwam zoals verwacht niet naar Venetië om zijn ere-leeuw in ontvangst te nemen. Nicole Kidman, die samen met echtgenoot Tom Cruise bezig is in Kubricks nieuwe film Eyes Wide Shut, kwam, tegen de verwachting in, ook niet naar het Lido. De actrice moest de begrafenis van prinses Diana bijwonen. Nu las Jane Campion Kubricks sobere bedankbriefje voor en nam zijn Gouden Leeuw in ontvangst. Waarna het festival besloot met de vertoning van oude glorie: een gerestaureerde kopie van Kubricks A Clockwork Orange.

    • Bianca Stigter