Confrontatie dreigt; Aanhang van KaradEÉc naar Banja Luka

BANJA LUKA, 8 SEPT. De machtsstrijd tussen de president van de Servische Republiek in Bosnië, Biljana PlavEÉc, en haar voorganger Radovan KaradEÉc stevent vanavond af op een hoogtepunt: aanhangers van KaradEÉc willen ondanks een demonstratieverbod in haar bolwerk Banja Luka tegen PlavEÉc betogen.

Tv-Pale, gedomineerd door aanhangers van KaradEÉc, riep alle volgelingen van de wegens oorlogsmisdaden gezochte ex-president op naar Banja Luka te gaan om te demonstreren tegen “de renegate” PlavEÉc. Vanuit het oosten van de Servische Republiek zijn bussen met critici van PlavEÉc naar Banja Luka in het noorden van Bosnië vertrokken. Ze willen zich niets aantrekken van een tot 11 september geldend demonstratieverbod, uitgevaardigd door de politiechef van Banja Luka, Milan tiloviEÉc.

De oproep tot de demonstratie in Banja Luka werd ook gepubliceerd in een advertentie in het blad Glas Srpski (de Servische Stem). De paginagrote advertentie riep “alle Serviërs die de Servische Republiek met moed, intelligentie en kracht” hebben opgebouwd op de republiek te verdedigen “tegen diegenen die haar willen verdelen”.

De aanhangers van PlavEÉc hebben laten weten drieduizend mensen op de been te kunnen brengen om de aanhangers van KaradEÉc vanavond tegemoet te treden als ze in Banja Luka de straat opgaan. Tegen het Joegoslavische blad Dnevni Telegraf zei een van PlavEÉc' adviseurs, Radoslav Brdjanin, rekening te houden met een aanval van de KaradEÉc-aanhang op Banski Dvor, de regeringszetel van PlavEÉc in Banja Luka, en met een aanslag op haar leven. Het vraaggesprek droeg de kop “Bloedvergieten wordt voorbereid”. Volgens Brdjanin zijn vijfduizend tegenstanders van PlavEÉc naar Banja Luka onderweg. Twee leiders van de KaradEÉc-vleugel onder de Serviërs, de Bosnische president Momlo Krajiik en de premier van de Servische Republiek, Gojko KlioviEÉc, gaan eveneens naar Banja Luka, net als de patriarch van de Servische orthodoxe kerk, Pavle.

Een woordvoerder van de vredesmacht SFOR zei gisteren dat SFOR de ontwikkelingen in Banja Luka nauwkeurig volgt en voorbereid is om alle stappen te nemen om de vrede te handhaven.

Biljana PlavEÉc heeft gisteren in een gesprek met een speciale gezant van de Amerikaanse minister van Defensie gevraagd om Amerikaanse hulp bij de opleiding en bewapening van Servische troepen die haar trouw zijn. De Bosnische moslims en Kroaten profiteren van een Amerikaans militair hulpprogramma. In haar gesprek met de gezant, Charles Boyd, vroeg PlavEÉc gisteren om een soortgelijk programma voor soldaten die in de machtsstrijd in de Servische Republiek haar kant hebben gekozen. Hoe Boyd heeft gereageerd is niet duidelijk.

Boyd sprak gisteren ook met Krajiik, Servisch lid van het Bosnische staatspresidium. Hij riep Krajiik op een eind te maken aan zijn boycot van de zittingen van het presidium, op straffe van afzetting en de verkiezing van een opvolger. Krajiik boycot het presidium sinds begin juli, naar hij zegt uit vrees in Sarajevo te worden gearresteerd. (Reuter, AFP)