Charles Spencer; Strijder tegen tabloids

ROTTERDAM, 8 SEPT. De wraak van Charles Spencer, de negende graaf van Althorp, zaterdag tijdens de uitvaartdienst van zijn zus Diana was zoet. Meer dan tien jaar heeft hij gevochten tegen de Britse tabloids en eindelijk kreeg hij de kans om ze voor een miljoenenpubliek aan de schandpaal te nagelen.

Meteen al op de ochtend na Diana's dood gaf hij de media min of meer de schuld. En zaterdag, zoekend naar een verklaring voor de ongekende media-aandacht voor het privé-leven van de prinses, concludeerde hij dat de roddelpers niets begreep van Diana's liefdadigheid omdat ze nu eenmaal “verkeerden aan het andere einde van het morele spectrum” - een uitspraak die in de meeste tabloids gisteren was weggemoffeld.

Zelf werd de inmiddels 33-jarige graaf ook achtervolgd door de media, die hem de bijnaam 'Champagne Charlie' gaven. Ze hadden in 1989 grote belangstelling voor zijn huwelijk met het fotomodel Victoria Lockwood. Ze berichtten twee jaar later uitgebreid over zijn 'misstap' met een columniste van het tijdschrift Tatler. Charles bekende zijn fout openlijk in een van de tabloids, The Daily Mail, en leek zo zijn huwelijk te hebben gered. In datzelfde jaar werd zijn eerste dochter geboren. Een jaar later kreeg hij een tweeling, opnieuw dochters, en in 1994 werd een mannelijke erfgenaam geboren. Een jaar daarna strandde zijn huwelijk met Lockwood alsnog.Intussen was Spencer naar Zuid-Afrika verhuisd, om aan de media te ontsnappen. “Lezers kunnen zich niet voorstellen hoe het voelt om je privé-leven voor miljoenen mensen uitgelicht te zien”, zei hij vorig jaar in een interview. Hij hekelde daarin de absurde preoccupatie van roddelbladen met “dood, scheiding en verhuizing”.

Charles Spencer werkte na het doorlopen van de kostschool Eton (waarop nu zijn neefjes de prinsen William en Harry zitten) en een studie in Oxford korte tijd voor het Amerikaanse omroep NBC. Maar zijn belangrijkste werk, na de dood van zijn vader in 1992, was het beheren van het landgoed en de familiebezittingen in Northamptonshire. Ineens werd hij eigenaar van een landhuis en bijna 3500 hectaren grond, dat jaarlijks aanzienlijk meer dan een miljoen gulden verlies maakte. Hij verkocht enkele van zijn titels - ondermeer het Lordship van Wimbledon, aan een Russische zakenman. En hij rekende af met Raine, de tweede echtgenote van zijn vader en dochter van schrijfster Barbara Cartland, die eerder voor een paar miljoen aan kunstwerken had verkocht om het landhuis op te knappen en in haar eigen stijl opnieuw in te richten.