Britse premier pal voor Windsors; 'Monarchie zal zich aanpassen'

LONDEN, 8 SEPT. Labourpremier Tony Blair zei gisteren ervan overtuigd te zijn dat de monarchie zich zal aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals ze in het verleden steeds gedaan heeft.

Daarmee heeft hij het Britse koninklijk huis opnieuw in bescherming genomen. Voordat hij naar het koninklijke buitenverblijf Balmoral in Schotland vertrok voor een lunch met de koningin, betuigde hij gistermorgen zijn steun aan kroonprins Charles die “een uitstekende koning kan worden”.

Blair had de koninklijke familie vorige week al eerder verdedigd tegen de wassende kritiek dat ze niet publiekelijk deelde in de nationale rouw om prinses Diana. Gisteren noemde hij die aanvallen opnieuw “erg onrechtvaardig”. Hij zei dat de koninklijke familie een verschrikkelijke week had beleefd en dat de manier waarop ze in die verschrikkelijk moeilijke situatie had geopereerd “in sterke mate tot haar eer strekt”.

Volgens Paddy Ashdown, leider van de Liberaal Democraten, is Blair afgelopen week op een unieke manier als spreekbuis voor het volk opgetreden. “Daarmee heeft hij zijn positie grandioos versterkt”, aldus Ashdown. Daarmee heeft hij ook het draagvlak voor zijn modernisering van Groot-Brittannië sterk verbreed.

Gisteren liet hij via een woordvoerder bevestigen dat hij nog onlangs met Diana besprekingen had gevoerd over een nieuwe rol als speciale ambassadrice. En in een vraaggesprek met de BBC kondigde hij de instelling van een commissie aan die zich over een permanent aandenken voor de prinses moet buigen. Al zei hij dat de prinses niet beter kan worden herdacht dan met “een meer barmhartig Groot-Brittannië, het soort land dat niemand buitensluit”.

Charles Spencer, de jongere broer van Diana, verzekerde zaterdag tijdens de rouwdienst dat de familie Spencer niet zal toestaan dat de twee kinderen van Diana, prins William en prins Harry, in een verstikkend keurslijf worden gedwongen van traditie en plicht. Ook hekelde hij de pers die zijn zuster had gemaakt “tot de meest opgejaagde persoon van de moderne tijd”. De voorzitter van de Klachtencommissie voor de Pers, lord Wakeham, heeft aangekondigd dat deze week nog wordt bekeken of de gedragscode voor de pers moet worden aangescherpt. Met hoofdredacteuren van boulevardbladen bespreekt hij of er afspraken over vergaande zelfbeperking kunnen worden gemaakt. The Independent belooft vandaag op de voorpagina nooit meer privé-foto's van William en Harry te plaatsen zolang ze nog jong zijn. Ook de tabloid The Sun schrijft vandaag in een hoofdredactioneel commentaar dat ze niet van plan is om foto's van de prinsen te publiceren die als een inbreuk op hun privacy kunnen worden beschouwd.

    • Dick Wittenberg