Brinkman bereid tot adempauze

DEN HAAG, 8 SEPT. De Rotterdamse korpschef J. Brinkman is bereid zijn tot een adempauze in zijn ontslagzaak. Hij heeft ingestemd met een verlenging van zijn buitengewoon verlof. Dat liep oorspronkelijk tot 1 oktober. Door de instemming zijn er op 1 oktober niet opeens twee korpschefs in Rotterdam.

Dat blijkt uit stukken van het ministerie van Binnenlandse Zaken die in het bezit zijn gekomen van het NCRV radioprogramma Hier en Nu. De zaak-Brinkman ligt gevoelig omdat de korpschef zijn ontslag met succes bij de rechter heeft aangevochten. Binnenlandse Zaken wil voorkomen dat Brinkman terugkeert per 1 oktober omdat vanaf die datum B. Lutken is aangesteld als korpschef.

De rechter heeft vorige week bepaald dat Brinkman en minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) weer in gesprek moeten. Als dat niets oplevert, moet er een onderzoek komen naar het conflict tussen de korpschef en de 22 burgemeesters in de regio Rijnmond.

Uit de stukken blijkt dat het ministerie een buitenstaander nogmaals de ontslagzaak wil laten bestuderen. Er worden namen genoemd van oud-minister De Ruiter, oud-minister en hoogleraar sociaal recht Rood, voormalig commissaris van de koningin Vonhoff en ex-burgemeester van Den Haag Havermans. Rood heeft de voorkeur van de landsadvocaat, zo blijkt uit de stukken.

Uit het ambtelijk advies blijkt verder dat het ministerie zichzelf op dit moment niet sterk ziet staan bij een schadevergoeding. Een eventuele gouden handdruk komt voor eigen rekening van het ministerie. De gemeente Rotterdam heeft zich al uitgesproken tegen het betalen van een vertrekpremie.

Een woordvoerder van het ministerie wilde de afspraken niet bevestigen. (ANP)