Bloedbad binnen grenzen Algiers

ALGIERS, 8 SEPT. Bij een aanval binnen de gemeentegrenzen van de Algerijnse hoofdstad Algiers hebben vermeende moslim-extremisten weer tientallen mensen vermoord. Volgens functionarissen in ziekenhuizen in de voorsteden van Algiers werden bij het bloedbad dat vrijdagnacht begon en enkele uren duurde zeker 87 mensen gedood en circa 100 gewond. Kranten meldden ten minste 49 doden. De autoriteiten zwegen vooralsnog.

Volgens overlevenden omsingelden ongeveer 50 mannen, gewapend met messen en bijlen, de krottenwijk Sidi Yousef in de voorstad Beni Messous, 20 kilometer van het centrum van Algiers. Inwoners schreeuwden en sloegen op potten en pannen om veiligheidsdiensten te alarmeren - in Beni Messous is een legerkazerne - maar het duurde tot zaterdagochtend vroeg voor troepen verschenen en de aanvallers vluchtten. Het werd niet duidelijk waarom niet sneller hulp kwam - overigens zoals gebruikelijk bij de steeds sneller opeenvolgende moordpartijen.

“Ze trapten de deur in, pakten de mannen, dreven ze naar buiten, en sneden hun de keel af”, zei de enige overlevende, een vrouw, van de acht leden tellende familie Benbrahin. “Ze kwamen terug, namen mijn tante mee en sneden haar de keel af, nadat ze eerst haar buik hadden opengesneden.” De vrouw zei door een raam te zijn ontsnapt, en zich de rest van de nacht in het naburige bos te hebben verborgen.

In een ziekenhuis eisten overlevenden hun vermoorde verwanten te mogen zien. Een huilende man schreeuwde: “ik wil mijn vrouw en kinderen zien.” Een buurman zei dat hij de enige overlevende van zijn gezin was: “Hij heeft zijn vrouw en twee kinderen verloren. Zijn twee zusters zijn ontvoerd.” In een hoek lagen de resten van een baby.

De krant Le Matin wees erop dat dit het eerste dergelijke bloedbad was binnen de grenzen van Algiers, “wat alle vrees voedt maar tevens alle vragen versterkt over de buitengewone vrijheid van beweging die de moordenaars schijnen te genieten”. Algerijnse kranten melden dat de angst binnen de hoofdstad groeit, evenals de woede over het stilzwijgen van de autoriteiten. (AP, Reuter)