Beurs op verlies bij weinig handel en lage dollar

AMSTERDAM, 8 SEPT. Alle hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs stonden vanochtend op verlies. De koers van Ahold daalde met 3,26 procent (1,80 gulden) het hardst. Ook Hoogovens, Koninklijke Olie en Ahold zakten sterk in waarde.

AMSTERDAM Het gevolg van de koersdaling van deze zwaar in de beursindex meewegende fondsen was dat de AEX-index met 17 punten (1,9 procent) daalde naar 899,39 punten vroeg in de middag. De Midkap-index voor middelgrote fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs verloor 20 punten (1,4 procent) op 1393,23 punten.

Het besluit van het beleggingsinstituut Robeco om aandelen en obligaties om te zetten in kasgeld bleek voor beleggers een signaal om ook aandelen van de hand te doen. Bij de lage omzet van vanochtend droeg dat in hoge mate bij aan de daling van de beursbarometer.

Een lagere dollar stimuleerde de terugval van de koersen extra. In Amsterdam kostte de dollar aan het einde van de ochtend 2,0288 gulden, tegen een slotkoers van 2,0385 op vrijdag. Het Britse pond sterling viel ook verder terug, van 3,2305 naar 3,2088 gulden.

Valutahandelaren blijven gissen naar een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten. Ze werden niet veel wijzer van de toespraak die president Greenspan van de Amerikaanse centrale banken (Fed) vrijdagavond hield. Hij wilde alleen kwijt dat de Fed alert moet blijven, gezien de krappe arbeidsmarkt.

Valutahandelaren in Amsterdam wachten nu op de Duitse werkloosheidscijfers over augustus en de definitieve inflatiecijfers die morgen de wisselkoersen mogelijk in beweging brengen.

De inflatie is vorige maand naar alle waarschijnlijkheid toegenomen tot ongeveer 2 procent. President Tietmeyer van de Duitse centrale bank waarschuwde vorige week de inflatie niet al te zeer te dramatiseren.

Voor de koers van het pond sterling lijkt het hoogtepunt voorbij. Komende woensdag en donderdag vergaderen de beleidsmakers van de Bank of England. The Sunday Times hield het er al op dat de rentetarieven de rest van dit jaar ongemoeid zullen worden gelaten.

Ahold viel met 1,90 gulden terug naar 53,30, mede doordat het fonds vandaag ex-dividend noteerde. Daarnaast lijken beleggers ook geschrokken van de mededeling vorige week dat het concern wordt getroffen door de monetaire crisis in Zuidoost-Azië. Ahold heeft vestigingen in Maleisië, Thailand en Indonesië.

Ook andere grote fondsen stonden onder druk. Koninklijke Olie verloor 3,20 op 108 gulden. Philips daalde 4,50 op 153,20 gulden. Unilever werd 6,60 minder waard op 433,20.

Heineken, dat vrijdag halfjaarcijfers publiceert, verloor 6,40 op 317,50 gulden. De brouwer daalde vorige week af flink nadat branchegenoot Grolsch teleurstellende cijfers had gepubliceerd. Nu de tijd van mooie groeicijfers achter de rug lijkt, vinden sommige handelaren een aandeel Heineken aan de dure kant. Grolsch verloor één gulden op 59 gulden.

Tot de verliezers behoorden ook de financiële waarden. ABN Amro verloor 1,20 op 40,80. Aegon ging 2,40 achteruit op 156 gulden.

Ook Hoogovens werd zwaar getroffen. De aandelen van het staalbedrijf daalden 3,3 procent (4,20 gulden) naar 122,80 gulden. Op Ahold na was Hoogovens de grootste daler. Het handelshuis Hagemeyer, dat vorige week sterk in waarde steeg, wist het verlies beperkt te houden tot acht dubbeltjes en noteerde 104,40 gulden.

UCC, nieuwkomer op de markt voor kleine, snelgroeiende bedrijven (NMAX), ging een dubbeltje achteruit naar 12,60. Het bedrijf, dat automatiseringspersoneel personeel detacheert, kreeg afgelopen vrijdag zijn eerste notering. De aandelen werden voor 12,50 per stuk verkocht.

Alle grote effectenbeurzen in Europa stonden vanochtend op verlies. In Frankfurt ging de DAX met 1 procent (ruim veertig punten) achteruit. De Londense FTSE-index van de honderd belangrijkste Britse fondsen zakte 0,15 procent. De Franse CAC-40 index daalde een kwart procent.

Griekenland was een uitzondering met sterke koersstijgingen. Nadat vrijdagavond bekend werd dat Athene de Olympische Spelen van 2004 mag organiseren schoot de lokale beursindex vanochtend met bijna acht procent omhoog. De handel werd vervolgens stilgelegd omdat niemand meer aandelen aanbood.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio drukten winstnemingen de stemming. De Nikkei-index eindigde daardoor 16,31 punten lager op 18.633,86. Er gingen ongeveer 305 miljoen aandelen om.