Arbiter helpt Duitsland aan zwaarbevochten gelijkspel

ROTTERDAM, 8 SEPT. Het Duitse voetbalelftal behoudt goede uitzichten op deelname aan het wereldkampioenschap in Frankrijk. De Europese kampioen speelde zaterdag in Berlijn met 1-1 gelijk tegen Portugal, dat in groep negen gebaat was bij een overwinning. Noorwegen is na Roemenië het tweede Europese land dat zich voor de eindronde van het WK'98 kwalificeerde. De Scandinaviërs wonnen in groep 3 met 1-0 van Azerbeidzjan.

Portugal had zaterdag de pech dat de Franse scheidsrechter Batta strikt volgens de regels en niet in de geest van de wedstrijd floot. Een kwartier voor het eindsignaal wandelde de Portugees Rui Costa langzaam naar de zijlijn, waar hij zou worden vervangen. Batta beschouwde de slakkengang van Costa als tijdrekken en gaf hem een tweede gele kaart.

Portugal moest daardoor een 1-0 voorsprong met een numerieke minderheid verdedigen. Pedro Barbosa had zijn land halverwege de tweede helft aan de leiding geholpen. De Duitse spelers toonden in de slotfase hun kenmerkende wedstrijdmentaliteit. Kirsten schoot zijn ploeg negen minuten voor tijd naar het noodzakelijke gelijkspel. Portugal tekent protest aan bij de FIFA tegen de rode kaart van Rui Costa.

Duitsland maakt een uitstekende kans op deelname aan het WK. De ploeg van bondscoach Vogts heeft een wedstrijd en een punt minder dan de Oekraïne. Portugal lijkt kansloos voor kwalificatie. De technisch geschoolde Zuid-Europese voetballers moeten het laatste groepsduel winnen van Noord-Ierland en tegelijkertijd hopen op een misstap van Duitsland of de Oekraïne. Beide landen hebben een gemakkelijk programma, met wedstrijden tegen Armenië en Albanië.

Noorwegen heeft zich voor de tweede achtereenvolgende keer geplaatst voor het WK. Flo maakte in Bakoe de enige treffer. Noorwegen is in groep 3 nog ongeslagen, met een doelsaldo van 16 voor en 2 tegen. In dezelfde poule leed Zwitserland een verrassende nederlaag tegen Finland. Litmanen (Ajax) en Sumiala (FC Twente) maakten de doelpunten voor Finland, dat met Hongarije en Zwitserland om de tweede plaats gaat strijden.

Griekenland blijft na de 3-0 zege tegen Sovenië koploper in groep 1. In dezelfde poule behaalde Kroatië een zwaarbevochten overwinning op Bosnië: 3-2. Concurrent Denemarken kwam zaterdag niet in actie kwam.

In groep 4 leed Zweden een verrassende 1-0 nederlaag tegen Oostenrijk. Schotland verstevigde zijn leidende positie, na een 4-1 zege op Wit-Rusland. De Schotten hebben een punt voorsprong op Oostenrijk, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Zweden staat derde.

Behalve Noorwegen en Roemenië zijn zeven landen zeker van deelname aan het WK. Titelverdediger Brazilië, gastland Frankrijk, Nigeria, Kameroen, Marokko, Tunesië en Zuid-Afrika hadden zich eerder gekwalificeerd.