Zeker honderd doden bij strijd op Comorees eiland

MORONI, 6 SEPT. De afgeslagen invasie van militairen van het regeringsleger van de Comoren op het separatistische eiland Anjouan heeft zeker honderd mensen het leven gekost. Frankrijk heeft een verzoek van de Comorese regering om militair in te grijpen, van de hand gewezen.

Legereenheden van de Comorese regering landden eerder deze week op Anjouan, dat zich van de andere eilanden van de federatie heeft afgescheiden en liever onder Frans bestuur staat. Het was hun bedoeling de separatisten op het eiland uit te schakelen en het centrale gezag te herstellen. Ze werden echter na zware strijd verslagen.

De regering van president Mohammed Taki Abdoulkarim houdt vol “zonder bloedvergieten” alle strategische punten op Anjouan te hebben bezet, maar waarnemers en diplomaten hebben laten weten dat het leger een bloedige nederlaag heeft geleden. Inmiddels zou op Anjouan niet meer worden gevochten. De speciale gezant van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid Pierre Yéré, zei gisteren dat de strijd ondanks incidentele gevechten “gestreden is”.

Yéré zei dat president Abdoulkarim de OAE heeft gevraagd “een actievere rol” te spelen in de kwestie. Hij wilde daarop echter voorlopig niet ingaan; eerst wilde hij de voorzitter van de OAE verslag uitbrengen over wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Frankrijk - dat overigens het verzoek van Anjouan om het Franse gezag te herstellen van de hand heeft gewezen - wil niet ingaan op een suggestie van de Comorese regering om de orde op Anjouan door een militaire interventie te herstellen. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de kwestie een interne aangelegenheid van de Comoren. Hij drong aan op overleg tussen de centrale regering in Moroni en het separatistische gezag op Anjouan. De Comorese regering zei gisteren dat de separatisten zijn geholpen door “buitenlandse elementen”; een “buitenlands oorlogsschip” zou de afgelopen dagen voor de kust van Anjouan hebben gelegen. Algemeen wordt aangenomen dat het verwijt aan het adres van Frankrijk is gericht. (AFP)