Weizsäcker laakt regering-Kohl

BONN, 6 SEPT. De voormalige Duitse president Richard von Weizsäcker heeft gisteren ongebruikelijk scherpe kritiek geleverd op de regering van bondskanselier Helmut Kohl. Hij verweet Kohl in een gesprek met het blad Der Spiegel “een gebrek aan ideeën”.

Volgens Weizsäcker, die nog steeds geldt als een belangrijke morele autoriteit in Duitsland en die lid is van Kohls CDU, heeft Kohl “de middelen waarin de democratie voorziet om aan de macht te komen en de macht te behouden geperfectioneerd”. Maar hoe meer aandacht de Duitse regeringscoalitie besteedt aan dat thema, hoe minder aandacht ze heeft voor “nieuwe ideeën, om over geestelijke leiding nog maar te zwijgen”.

Weizsäcker hekelde “het ontbreken van een politiek-intellectuele discussie” over doel en richting van de politiek. Het bewind is “vermoeid” en heeft aan geloofwaardigheid verloren, aldus de oud-president. (AFP)