Staking UPS remt groei van banen in VS

NEW YORK, 6 SEPT. De werkloosheid in de VS steeg vorige maand tot 4,9 procent van de beroepsbevolking. De banengroei bedroeg in augustus 49.000. Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt. De geringe banengroei was lager dan analisten hadden verwacht.

Men hield rekening met verlies op de arbeidsmarkt vanwege de staking bij United Parcel Service (UPS) maar ook zonder die omstandigheid viel het cijfer enigszins tegen. Daar stond tegenover dat de banengroei voor de maand juli van 316.000 werd bijgesteld tot 365.000.

Waar analisten ook op letten was de stijging van het gemiddelde uurloon met 5 dollarcent (tot 12,29 dollar) en een geringe stijging van de gemiddelde werkweek. De cijfers zijn een indicatie voor mogelijke looninflatie. De Verenigde Staten hebben op dit moment een geringe inflatie, lage werkloosheid, nagenoeg volledige capaciteitsbenutting en een goed groeiende economie. Al een jaar lang bestaat de vrees dat dit niet langer kan voortduren zonder stijgende inflatie. In de eerste acht maanden van 1997 stegen de lonen met 3,3 procent op jaarbasis, terwijl dat in dezelfde periode in 1996 3,6 procent bedroeg.

Ook de cijfers van gisteren wijzen op een gematigde groei en geringe inflatie. Economen verwachten dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, eind deze maand de renteniveaus ongewijzigd zal laten.

“De Fed kan zich nu nog permitteren afwachtend toe te zien maar wij denken dat de rente voor het eind van het jaar zal worden verhoogd”, aldus Micheal Casey, econoom bij Federated Investors.

Een nadere blik op de werkgelegenheidscijfers leert ook dat er behalve de UPS-staking - de 185.000 stakers zijn in de statistieken niet meegeteld als werkend omdat ze niet werden betaald door hun werkgever - andere seizoensinvloeden een rol spelen. Voor de derde achtereenvolgende keer liet het maandelijks rapport een aanzienlijke stijging van banen in het onderwijs zien. “Speciale factoren speelden een erg grote rol vorige maand”, aldus Casey, “maar als we daarachter kijken zien we weinig loondruk. Dat is de cruciale vraag op dit moment: zullen looneisen sterker worden en inflatie aanwakkeren of niet?”

Wall Street leek aanvankelijk tevreden met de cijfers en de bewegingen van aandelen en obligaties volgden elkaar beurtelings. Enkele wilde geruchten leidden de aandacht echter af zodat de koersen toch nog behoorlijke schommelingen lieten zien.

Eerst ging het gerucht dat de belegger George Soros massaal zero-coupon obligaties aan het verkopen was en later werd zelfs gefluisterd dat Alan Greenspan, de voorzitter van de 'Fed', zijn ontslag zou nemen. Beide geruchten werden snel tegengesproken.

De rest van de dag maakte de markt zich druk over wat Greenspan vannacht Nederlandse tijd zou gaan zeggen tijdens een speech aan Stanford University in Californië.

    • Lucas Ligtenberg