Schommelingen herinneren aan 1929 en '87; Volatiliteit door opties

ROTTERDAM, 5 SEPT. Bull of Bear? Blijven de koersen voorlopig op hun hoge niveaus of komt er een einde aan de optimistische stemming op de effectenbeurs? Dat is de vraag waarover de marktanalisten zich momenteel buigen. Met de terugval van de koersen sinds half augustus leek de beurs aanvankelijk de weg naar een correctie te hebben ingeslagen. Maar telkens als de koers scherp was gedaald, trad kort daarna weer herstel op.

Ook de afgelopen week stond in het teken van deze beweeglijkheid (volatiliteit) van de koersen. Met guldens tegelijk sprongen de aandelenwaarden omhoog om vervolgens weer even snel te zakken. Woensdag was dat het duidelijkst zichtbaar. Nadat Wall Street de dinsdag had afgesloten met een historisch dagwinstrecord van ruim 257,36 punten, spoot de Amsterdamse beursindex woensdagochtend met ruim drie procent omhoog naar 953,91 punten.

Een herstel was dat niet, want de dag ervoor was de effectenbeurs gesloten met een recordstijging van ruim 43 punten. Donderdag sloot de beurs weer op 916,27 punten, ten opzichte van de koers op woensdagochtend een daling van bijna vier procent.

De beweeglijkheid van de koersen is volgens Ph. Menco, hoofd strategie van ING Barings, vergelijkbaar met de schommelingen in de periodes die vooraf gingen aan de grote beurskrachs van 1929 en 1987. Zonder paniek te willen zaaien, zegt Menco dat de koersen ook toen sterk fluctueerden. Wat hem betreft is voorzichtigheid geboden.

De Schotse econoom dr. S. Nairn, directeur beleggingen van vermogensbeheerder Franklin Templeton, vaarde donderdag een heel andere koers. De onderneming waarvoor hij werkt staat op de beurzen van New York en Londen genoteerd en investeert 218 miljard dollar van haar klanten in goedkope, ondergewaardeerde aandelenfondsen, verspreid over de hele wereld.

Ter gelegenheid van de opening van het eerste verkoopkantoor in Nederland gaf Nairn voor bankiers en beleggingsinstituten een presentatie over zijn onderzoek naar de duur en grootte van bull en bear markets.

Los van de vraag of er nou wel of geen bear market aankomt, betoogde Nairn dat de langetermijnbelegger zich geen zorgen hoeft te maken. Hij concludeert dat de gemiddelde bull market, waarop de koersen stijgen, de afgelopen vier decennia vier jaar duurden en een reël rendement opleverden van 103 procent.

Een gemiddelde bear market duurt minder dan een jaar met een daling van 28 procent. “De aandelen in Europa en de Verenigde Staten zijn sterk overgewaardeerd. In de huidige markt zou er een correctie van hooguit twintig à dertig procent kunnen komen. De aandelenkoersen zijn dan weer gedaald naar hun reële waarde”, aldus Nairn.

Misschien is het een hele geruststelling voor beleggers dat op vier vette jaren slechts één mager jaar volgt, maar wat beleggers echt willen weten is of dat magere jaar op punt van aanbreken staat.

SNS Securities heeft al vanaf het begin van dit jaar een AEX-richtkoers van 975 punten. “Daar houden we het ook op tot het einde van dit jaar”, zegt N. van Geest. “Die koersen blijven de komende maanden heen en weer bewegen.”

Hij wijst hiervoor met een beschuldigende vinger richting de particuliere beleggers die met de aanschaf van zowel put- als call-opties profiteren van sterke fluctuaties.

    • Sjouke Rijper