Schokeffect

Pim Verbeek is dit seizoen de eerste voetbaltrainer die uit zijn functie ontheven is.

Na drie verloren wedstrijden neemt Bert van Marwijk zijn plaats bij Fortuna in. Zorgt een trainerswisseling voor een schokeffect?

Pim Verbeek, sinds woensdag technisch manager van Fortuna: “Het doel van mijn terugtreden is een schokeffect bij de toeschouwers teweeg brengen en ik hoop dat dat lukt. De spelers zijn wakker genoeg, maar krijgen van de supporters een zeer negatieve benadering.

Support betekent ondersteuning dacht ik, maar er hangt momenteel geen voetbalsfeer bij Fortuna. De waardering die we in het hele land krijgen, vind ik in Sittard niet terug. Dat kan niet de hele competitie zo doorgaan. Daarom moesten we deze beslissing nemen. De weg is nu vrij voor iemand die opnieuw kan beginnen.''

J. Delil, voorzitter van de supportersvereniging van Fortuna: “Er zal geen schokeffect ontstaan, maar dat had wel kunnen gebeuren als bijvoorbeeld Frans Körver was gehaald. Hij heeft in het zuiden iets opgebouwd. Rond hem hangt een mythe van werken, werken, werken en dan kan het goedkomen.

Als hij trainer is, gebeurt er ook iets met de supporters. Zijn aanpak werkt echter maar vijf wedstrijden, anders was hij wel een goede trainer in de eredivisie geworden. Is het verschijnsel schokeffect eigenlijk wel eens onderzocht? Ik denk dat de uitkomst tegen zal vallen.''

Frans Körver, trainer van MVV: “Ach, wat is een schokeffect? Wat kan gebeuren is dat een trainer niet meer goed overkomt bij zijn spelers en dat een ander met nieuwe ideeën meer elan in de ploeg brengt. Als je samen op een dood spoor zit, moet je afscheid nemen.

Maar het blijft triest wanneer iemand vroegtijdig de laan uit wordt gestuurd. Niet alleen de trainer zou zich dan achter de oren moeten krabben. Een nieuwe man is ook afhankelijk van zijn eerste resultaten. Vaak wordt het effect sterk overdreven. Donderdag speelde Fortuna tegen het tweede van Helmond Sport. Het werd 5-0. Las ik in de krant dat de hand van Van Marwijk al duidelijk te zien was.

Dat gaat me toch een beetje te ver.''

Arno van Zwam, aanvoerder van Fortuna: “Ik vind schokeffect niet het juiste woord, 'frisse wind' komt dichter in de buurt. Er staat gewoon een nieuw gezicht voor de groep en het ligt er verder maar aan hoe wij daarmee omgaan. Verbeek heeft zelf zijn functie als trainer neergelegd, misschien dat een ontslag vanuit de club een grotere weerslag op de groep zou hebben gehad. Ik denk niet dat wij er nu beter of slechter van gaan voetballen.

De groep blijft hetzelfde, het concept ook. Van Marwijk zal alleen in details verschillen van Verbeek.

Dat hoeft niet slecht uit te pakken, maar ik geloof niet in een schokeffect.''

Fritz Korbach, trainer van De Graafschap, staat bekend om het Korbach-effect: “Soms helpt een nieuwe trainer, soms niet. Het Korbach-effect is ooit bij Volendam aan de orde gekomen. Ik kwam halverwege bij de club en we bleven zeventien wedstrijden ongeslagen. Dan slaat de schaal van Richter meteen op zes of zeven en krijg je zo'n stempel. Maar er zijn ook momenten geweest dat mijn komst niet hielp. Ik ben ooit op eigen initiatief van Go Ahead Eagles naar Heerenveen gegaan. Dat was in februari en ik had drie maanden nodig om alles op de rails te krijgen. We zijn wel via de nacompetitie gepromoveerd, maar dat had echt tijd nodig. Een nieuwe trainer kan niet zo heel veel doen. Je moet vooral goed om je heen kijken en niet als een olifant door de porseleinkast willen rammen.”

    • Orkun Akinci