Politieke moorden in Cambodja, aldus VN

PHNOM PENH, 6 SEPT. In Cambodja hebben talrijke politieke moorden en andere schendingen van de mensenrechten plaats gehad sinds de nieuwe sterke man, 'tweede' premier Hun Sen, in juli alle macht naar zich toe trok. Een rapport van de Verenigde Naties (VN) beschuldigt het nieuwe regime van de executie van tientallen politieke dissidenten.

VN-gezant Thomas Hammarberg heeft het rapport gisteren in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh gepresenteerd. Medewerkers van de VN hebben meer dan veertig politieke moorden geregistreerd. Onder de slachtoffers zijn vooraanstaande politici, officieren en medewerkers van de FUNCINPEC-partij van de verdreven 'eerste' premier, prins Norodom Ranariddh. In circa honderd gevallen hebben mensen het leven onder uiterst verdachte omstandigheden verloren.

Hammarberg heeft het resultaat van het onderzoek donderdag aan Hun Sen laten zien. Die reageerde tijdens een twee uur durend gesprek welwillend en erkende de noodzaak van verder onderzoek, aldus de uit Zweden afkomstige Hammarberg. (Reuter, AP)