Overdracht land gestaakt; Israel zet rem op uitvoering verdrag Oslo

TEL-AVIV, 6 SEPT. Israel heeft gisteren de uitvoering van het akkoord van Oslo bevroren. Premier Netanyahu zei dat Israel geen land meer aan de Palestijnen overdraagt zolang de Palestijnse leider Arafat de strijd uit de weg gaat tegen de infrastructuur van Hamas en de Islamitische Jihad.

Deze harde Israelische beslissing volgt op de drievoudige Palestijnse zelfmoordaanslag van donderdag in Jeruzalem. De volgende week te beginnen vredesmissie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright wordt door het Israelische besluit met een nieuw obstakel opgezadeld. “Wat goed doet het ons nog meer stukken land op te geven die zullen worden gebruikt voor meer terroristische aanslagen tegen ons?”, zo vroeg Netanyahu zich gisteren af tegenover The Jerusalem Post.

Ex-minister Jossi Beilin, een van de architecten van het Israelisch-Palestijnse verzoeningsakkoord van Oslo, oefende gisteravond scherpe kritiek uit op “het slechte besluit van Netanyahu”. Volgens hem wordt daardoor de Palestijnen de hoop op een vredesoplossing ontnomen en maakt Israel het Arafat nog moeilijker om de Palestijnse terreur te bestrijden. In antwoord op een vraag of het akkoord van Oslo nu dood is, antwoordde Netanyahu gisteravond tijdens een tv-vraaggesprek dat alleen op basis van wederkerigheid verder kan worden gegaan.

Ondertussen verwerkt Israel de dood van elf soldaten van een elite-marinecommando in Libanon, in de nacht van donderdag op vrijdag, met toenemende kritiek op de Israelische militaire aanwezigheid in zuid-Libanon. Een soldaat wordt nog vermist. Een opiniepeiling van de Israelische tv wees gisteravond uit dat 52 procent van de Israeliërs voor terugtrekking uit Libanon is. Steeds meer wordt de Libanese situatie vergeleken met de Vietnamese situatie waaraan voor het Amerikaanse leger ook geen eer meer viel te behalen. Ook in de regering groeit het aantal ministers dat voor snelle ontruiming van zuid-Libanon is. Ariel Sharon, de minister van Nationale Infrastructuur, is van mening dat de optie om zonder verdragen met Libanon en/of Syrië uit zuid-Libanon terug te trekken moet worden overwogen. Sharon was minister van Defensie tijdens de op een fiasco uitgelopen Libanese oorlog van 1982 tot 1984. Ook minister Michael Eitan zet zich in de regering Netanyahu in voor terugtrekken uit zuid-Libanon. Gisteravond bevestigde hij dat hij de afdelingen van de Likud-partij in het land afreist om dit idee ter discussie te stellen en te propageren.

De kwestie Libanon staat ook op de agenda van minister Albright. Zij zal de voorwaarden van een vergelijk over Libanon in Damascus en Jeruzalem aansnijden.

Wegens de ernst van de vertrouwenscrisis tussen Israel en de Palestijnen zal zij meer tijd dan bedoeld besteden aan gesprekken met Yasser Arafat in Gaza.

    • Salomon Bouman