Loekasjenko ziet journalisten niet als journalisten

MOSKOU, 6 SEPT. De slepende vete over de arrestatie van twee tv-ploegen van de Russische staatszender ORT in Wit-Rusland, die de betrekkingen tussen Moskou en Minsk op scherp hebben gezet, heeft een bizarre wending genomen: de autoritaire Witrussische president Aleksandr Loekasjenko zei dat “er geen enkele ORT-journalist' meer in zijn land vast zit.

Niet omdat alle betrokkenen nu vrij zouden zijn, maar omdat hij zijn laatste gevangene - de bureauchef van ORT in Minsk - geen journalist wenst te noemen.

Cameraman Dmitri Zavadski is wel vrijgelaten, nadat hij in een brief aan Loekasjenko om vergiffenis zou hebben gevraagd voor “illegale activiteiten'. Samen met ORT-bureauchef Pavel Sjeremet en een chauffeur was hij op 22 juli opgepakt bij het filmen van de omvangrijke grenssmokkel van Litouwen naar Wit-Rusland. Een tweede ORT-ploeg, die verslag wilde doen van het lot van de eerste, verdween ook in het cachot.

Rusland, dat een unie met Wit-Rusland is aangegaan, dreigde met repercussies als de journalisten niet snel vrij kwamen. Loekasjenko speelde de zaak echter hoog op en beschuldigde de Russische zender van spionage. Zijn veiligheidsdienst, die nog gewoon de KGB heet, legde op video vast hoe de 22-jarige ORT-verslaggever Adamtsjoek - in ruil voor vrijlating - “bekende' dat zijn opdrachtgevers het gezag van de met ijzeren hand regerende Loekasjenko wilden ondermijnen.

President Jeltsin stuurde vorige week zijn minister van Buitenlandse Zaken als bemiddelaar naar Minsk, maar die kwam met lege handen thuis. Na met Loekasjenko te hebben gebeld, kondigde Jeltsin aan dat de affaire binnen enkele dagen opgelost zou zijn. Het Kremlin eiste de vrijlating van alle ORT-journalisten voor vandfaag, als Moskou zijn 850-jarige bestaan viert. Gebeurt dat niet, dan is de Witrussische president niet welkom en kan hij zijn geplande ontmoeting met Jeltsin vergeten.

Door zijn poot stijf te houden heeft Loekasjenko Jeltsin geschoffeerd, schreef Izvestija deze week.

“De Witrussische president wil de Russen laten zien dat zijn agressieve beleid superieur is aan Jeltsins zwakke diplomatie'