Limbo's

In 1962 of daaromtrent maakte ik als jong verslaggever voor de toenmalige Regionale Omroep Zuid een bijdrage over de BBB, een horecabeurs in Valkenburg waarop de Limburgse bobo's zich traditiegetrouw lieten fêteren. Ik riep daar schande over (“Bah BBB”), hetgeen mij kwam te staan op een reprimande van mijn baas en een mentale oorvijg in een lovend artikel over de BBB in een landelijk weekblad (“deze gefrustreerde zonderling”).

Nu lees ik in NRC Handelsblad van 29 augustus, in een bericht over het Maastrichtse Preuvenemint, dat de Limburgse haute chic zich op dit eet- en drinkfestijn heeft laten onthalen op kosten van een projectontwikkelaar. “Ondanks de negatieve publiciteit over de Limburgse vriendenrepubliek, bleek de bijeenkomst druk bezocht door burgemeesters, hoge ambtenaren en aannemers”, aldus uw correspondent. Dertig jaar later, en nog niks veranderd. En je dan verbazen over het feit dat Limburgers in het westen (gekscherend, maar toch) als Limbo's worden aangeduid en Limburg als Limbabwe.

    • 's Gravenzande
    • Louis Weltens