'Kamer niet welkom'

DEN HAAG, 6 SEPT. De Tweede-Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken moet haar voorgenomen bezoek aan Suriname afblazen omdat het parlement in Paramaribo heeft laten dat de Nederlanders niet meer welkom zijn. Dat heeft de voorzitter van de commissie, het VVD-Kamerlid Weisglas, gisteren gezegd.

De Kamerleden zouden volgende maand naar de voormalige kolonie afreizen, op uitnodiging van de Surinaamse collega's. In een brief die de commissie ontving van de assemblee in Suriname staat dat de Kamerleden “gezien de politieke situatie van dit moment” niet welkom zijn.

De brief laat in het midden of het gaat om de recente wisselingen in de regering in Suriname zelf of dat het gaat om de verhouding met ons land, die sterk onder druk staat door de affaire-Bouterse. De Surinaamse oud-legerleider wordt er door de Nederlandse justitie van verdacht betrokken te zijn geweest bij de smokkel van cocaïne van Zuid-Amerika naar Nederland en het witwassen van drugswinsten.

Weisglas houdt het erop dat de Nederlandse delegatie in een later stadium wel welkom zal zijn en wil dan zeker alsnog gaan. Hij betreurt het uitstel wel, omdat de politieke spanning juist reden te meer zou moeten zijn om met elkaar in gesprek te komen.

De Surinaamse parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad schrijft de commissie dat een bezoek in oktober “niet opportuun” is. Ze vraagt om gezamenlijk overleg een nieuwe datum.

Volgens fractieleider Otmar Rodgers van het grootste oppositieblok, het Nieuw Front, heeft Djwalapersad evenwel eigenmachtig en zonder overleg met andere fracties het bezoek afgeblazen. (ANP)