In Servië zeventien kandidaten

BELGRADO, 6 SEPT. Aan de presidentsverkiezingen in Servië doen zeventien kandidaten mee. Dat meldde gisteren de centrale kiescommissie.

Drie kandidaten maken volgens waarnemers de grootste kans de naar het presidentschap van de Joegoslavische federatie opgeschoven Slobodan Milosevic op te volgen: Zoran Lilic, kandidaat van Milosevic' regerende socialistische partij (en vice-voorzitter van die partij, tevens voorganger van Milosevic als president van Joegoslavië), de leider van de radicale partij in Servië, de ultra-nationalist Vojislav Seselj, en Vuk Draskovic, leider van de oppositionele Servische Vernieuwingsbeweging SPO.

Draskovic zat tot deze zomer in de oppositiecoalitie Zajedno (Eenheid), maar heeft inmiddels gebroken met zijn collega's in de oppositie. De andere twee partijen van Zajedno boycotten de verkiezingen, die op 21 september worden gehouden.

Lilic wordt behalve door de regerende socialistische partij ook gesteund door de twee andere partijen die in de huidige Servische regeringscoalitie zitten, de communistische partij JUL, die wordt geleid door Milosevic' echtgenote Mirjana Markovic, en de Nieuwe Democratie.

Onder de overige kandidaten zijn diverse bekende persoonlijkheden, maar geen van hen komt in de opiniepeilingen boven de vijf procent uit. Een van hen is Nebojsa Covic, oud-burgemeester van Belgrado, die brak met het bewind van Milosevic tijdens de langdurige Zajedno-demonstraties van eind vorig en begin dit jaar. Een andere is Sulejman Ugljanin, leider van de moslims in de Sandzak (op de grens met Montenegro). (AFP)