Elizabeth: Diana was uitzonderlijk en begaafd mens

LONDEN, 6 SEPT. De Britse koningin Elizabeth heeft gisteravond in een televisietoepraak de zondag overleden prinses Diana geprezen als “een uitzonderlijk en begaafd mens” die veel mensen gelukkig heeft gemaakt en die “door niemand die haar gekend heeft, zal worden vergeten”.

De koningin, in het zwart gekleed, reageerde met haar korte toespraak kennelijk op de ergernis bij veel Britten, die haar en de andere leden van het Koninklijk Huis de afgelopen dagen hebben verweten niet in het openbaar op de tragische dood van Diana te hebben gereageerd. Terwijl de Britten openlijk rouwen, bleven de leden van de koninklijke familie zich opsluiten in het vakantieverblijf in Schotland, zonder te reageren en zelfs zonder de vlag halfstok te hangen.

Eerder gisteren kwam er tenslotte enige reactie van de koninklijke familie. De koningin en prins Philip onderhielden zich bij het paleis St. James' kort met Britten die er bloemen kwamen deponeren, terwijl kroonprins Charles met zijn en Diana's zoons William en Harry hetzelfde deed bij Kensington's Palace, waar Diana woonde.

In haar toespraak verzekerde koningin Elizabeth de Britten dat ze hun “vastbeslotenheid deelt” bij het koesteren van de nagedachtenis aan Diana. “Niemand die Diana kende zal haar ooit vergeten. Miljoenen anderen die haar nooit hebben ontmoet, maar het gevoel hadden haar te kennen, zullen zich haar herinneren.”

Doelend op de begrafenis van Diana, vandaag, zei de koningin: “Ik hoop dat morgen wij allen, waar we ook zijn, ons verdriet over het verlies van Diana en onze dankbaarheid voor haar veel te korte leven tot uiting zullen brengen. Het is een kans de hele wereld een in verdriet en respect verenigde Britse natie te laten zien.” “Het is niet makkelijk uiting te geven aan een gevoel van verlies, aangezien de schok vaak wordt gevolgd door een mengeling van andere gevoelens - ongeloof, wanbegrip, woede en bezorgdheid voor diegenen die achterblijven”, zo ging de koningin verder. “We hebben de afgelopen dagen allen die emoties gevoeld. Wat ik dus tegen u zeg, als koningin en als grootmoeder, zeg ik vanuit mijn hart.”

De koningin prees Diana als iemand die “in goede en in slechte tijden nimmer het vermogen verloor om te lachen en te glimlachen en anderen te inspireren met haar warmte en vriendelijkheid.”

Prinses Diana wordt vandaag begraven, in wat waarschijnlijk de grootste en meest emotionele begrafenisplechtigheid in Engeland van deze eeuw wordt.

Vandaag had ook de man moeten worden begraven die aan het stuur zat van de auto waarin Diana afgelopen zondagochtend vroeg met haar vriend Dodi Al-Fayed verongelukte. De begrafenis van chauffeur Henri Paul, veiligheidsman van het Parijse Ritz Hotel, is echter uitgesteld: zijn familie heeft om een nieuwe bloedproef gevraagd.

Pag.5: 'We maakten foto's zonder na te denken'

Aanleiding voor dat verzoek was de vrijgave van videobanden van het Ritz Hotel. Op die videobanden zijn de laatste momenten van Diana en Dodi op de fatale zaterdagavond te zien. Te zien is ook Henri Paul, en volgens zijn familie maken de banden duidelijk dat Paul beslist niet dronken was toen hij zich aan het stuur van de auto met Diana en Dodi zette. Na het ongeluk heeft de Parijse politie gemeld dat Paul driemaal zoveel alcohol in zijn bloed had dan wettelijk in het verkeer is toegestaan.

Een paparazzo die vlak na het ongeluk bij de auto van Diana en Dodi was, maar alweer was vertrokken voor de politie er aankwam - en die dus ook niet is opgepakt - heeft gisteren op de Duitse televisie toegegeven geen hulp te hebben verleend aan de stervende Diana of de eveneens nog levende lijfwacht. De man, wiens naam niet werd vrijgegeven, zei: “Het is waar dat Diana nog leefde. Ze bewoog nog. Okee, we hebben foto's gemaakt zonder erbij na te denken. Wat moest ik anders? Ik ben geen arts en geen brandweerman. Mijn taak is het foto's te maken. We dachten niet na bij wat we deden.” Hij zei dat Henri Paul veel te hard reed: “Hij reed als een gangster.”

Diana's familie heeft een Franse advocaat in de hand genomen om als 'civiele partij' betrokken te raken bij de rechtszaak tegen de inmiddels tien fotografen die door de Franse justitie worden vervolgd.

Onder de Franse wet heeft de civiele partij recht op inzage in alle relevante documenten. De families Fayad en Paul waren al civiele partijen. (Reuter, AFP, AP)