Dirigent Georg Solti overleden

ANTIBES, 6 SEPT. In Antibes is gisteren op 84-jarige leeftijd de dirigent en pianist Sir Georg Solti overleden. Hij overleed tijdens zijn vakantie in de Zuid-Franse stad, kort voor middernacht in zijn slaap, aldus zijn assistent.

De in Hongarije geboren Solti, die eigenlijk György heette, geldt als een van de beste dirigenten van de tweede helft van deze eeuw. Hij heeft een groot aantal beroemde orkesten gedirigeerd. In 1966 maakte Solti de beroemde eerste opname van de complete Wagner-operacyclus 'Der Ring des Nibelungen'. In 1983 dirigeerde hij de volledige Ring tijdens de Salzburger Festspiele, waar hij in 1990 Herbert von Karajan opvolgde als vaste dirigent. Van de 250 plaatopnamen die hij maakte zijn er 45 opera's. Hij won in totaal 31 Grammy Awards, meer dan Michael Jackson of Madonna.

Solti, die werd geboren in 1912, gold als een wonderkind. Hij gaf zijn eerste concert op twaalf-jarige leeftijd. Het daarop volgende jaar ging hij naar de Liszt-academie, een conservatorium in zijn geboorteplaats Boedapest, waar hij tegelijk studeerde met Béla Bartók en Zoltán Kodály. Op zijn achttiende werd Solti dirigent bij de Hongaarse Staatsopera. Omdat hij als jood bang was voor vervolging door de nazi's week hij in 1939 uit naar Zwitserland, waar hij in 1942 in Genève de eerste prijs won op het internationale pianistenconcours.

Wegens zijn vreemdelingenstatus mocht hij er niet als dirigent werken.

Zijn doorbraak beleefde Solti in 1946, toen hij hem door de geallieerden werd gevraagd in München een uitvoering van Beethovens Fidelio te dirigeren. Vervolgens werd hij dirigent bij de Beierse Staatsopera in München (1946-1952), de opera van Frankfurt (1952-1960) en Covent Garden in Londen (1961-1971). Van 1969 tot 1991 was Solti chefdirigent van het Chicago Symphony Orchestra, dat onder zijn leiding wereldberoemd werd. In diezelfde periode bekleedde hij die functie ook gedurende enkele jaren bij het Orchestre de Paris en in Londen bij het Philharmonic Orchestra. Sinds 1972 bezat Solti de Britse nationaliteit. (Reuters, ANP)