Cuba: aanslagen op toeristencentra

HAVANA, 6 SEPT. In Cuba is een serie aanslagen gepleegd op toestencentra als hotels en restaurants. Bij de reeks aanslagen viel donderdag een dode, een in Canada wonende Italiaanse toerist.

Donderdag ontploften binnen twee uur drie bommen in hotels in de aan zee gelegen wijk Miramar. 's Avonds ontplofte een vierde bom, in het bekendste restaurant van de Cubaanse hoofdstad, de Bodeguita del Medio. Het restaurant en de bar worden door veel buitenlandse toeristen bezocht: ze zijn op zoek naar de sporen van Ernest Hemingway. Bij deze aanslag vielen drie gewonden.

Wie achter de aanslagen zit is onduidelijk. Het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf gisteren “professionele moordenaars zonder scrupules” de schuld.

Volgens het ministerie gaat het om “vanuit de Verenigde Staten georganiseerde en uitgevoerde terroristische activiteiten”, bedoeld om “de Cubaanse economie te wurgen en de Revolutie te vernietigen”.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reeks aanslagen veroordeeld. Geweld, aldus een woordvoerder van het ministerie, “is geen levensvatbare optie, hoe ook de omstandigheden zijn”. (AFP)