Berucht medicijn goedgekeurd

BETHESDA, 6 SEPT. Het meest beruchte medicijn ter wereld is gisteren een stap dichter bij Amerikaanse apotheken gekomen. Een adviescommissie van de Food and Drug Administration verklaarde dat thalidomide goedgekeurd mag worden voor de behandeling van lepra-patiënten, zij het met strenge restricties voor de verkoop.

Thalidomide is de generische naam voor het geneesmiddel dat in Nederland tot begin 1962 werd verkocht onder de merknaam Softenon. Het werd gebruikt als slaap- en kalmeringsmiddel. In 1961 bleek dat het bij zwangeren vruchtbeschadigend werkte waardoor er aangeboren afwijkingen voorkwamen bij baby's. In Duitsland waren er tienduizend slachtoffers, in Nederland zestien. Sindsdien zijn de toelatingsregels voor nieuwe medicijnen sterk aangescherpt.

De Amerikaanse adviescommissie stemde met acht tegen twee stemmen voor toelating van thalidomide. Volgens de commissie zijn de voordelen voor lepra-patiënten groot genoeg om het risico van verkeerd gebruik te accepteren. Noodzakelijk is wel dat patiënten op de juiste wijze worden geïnformeerd over de rampzalige bijwerkingen van het middel. Het aantal lepra-patiënten in de Verenigde Staten is zeer gering. (AP)