WTO-topman kritiseert Fischler

BRUSSEL, 5 SEPT. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) wil juridische en politieke aspecten gescheiden houden als het gaat om commerciële conflicten waarin de WTO als scheidsrechter optreedt.

Dat zei Renato Ruggiero, algemeen directeur van de WTO gisteren in Genève. Ruggiero doelt hiermee op uitspraken van Europees Commissaris Franz Fischler een dag eerder. Fischler stelde de “democratische controle” van de WTO ter discussie. De Europees commissaris deed zijn felle uitspraken, omdat een WTO-panel het Europese verbod op import van met hormonen geproduceerd vlees heeft veroordeeld. Fischler beschuldigde de WTO ervan met zijn sanitaire en fytosanitaire regels verbetering van voedselstandaarden te verlammen. Ruggiero meent dat het introduceren van een politiek element, zoals Fischler doet, in een juridische procedure het mechanisme van regelgeving ondergraaft. De EU wil op 25 september in beroep gaan tegen de veroordeling door de WTO. Een woordvoerder klaagde gisteren dat de veroordeling tegen het Europese recht ingaat om gezondheidsnormen voor zijn burgers te waarborgen. (AFP)