Wijdenbosch presenteert nieuw kabinet

PARAMARIBO, 5 SEPT. De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft gisteren een sterk gewijzigd kabinet gepresenteerd na de regeringscrisis van vorige week.

Wijdenbosch heeft de steun gekregen van twee dissidente fractieleden van de Javaanse Pendawalima, waardoor de meerderheidssteun is hersteld. Hun actiegroep is beloond met een ministerspost. De regeringscrisis ontstond vorige week na het ontslag van minister van Financiën Atta Mungra, die Wijdenbosch had beschuldigd van monetaire financiering en het op onverantwoorde wijze opvoeren van de overheidsuitgaven. Het ontslag leidde tot een breuk tussen de NDP (van president Wijdenbosch en voorzitter Bouterse) en de Hindostaanse BVD, waarvan Mungra voorzitter was. De resterende BVD-bewindslieden keren allemaal terug in de coalitie met de NDP, zij het op andere posten. Zo verhuist minister van Onderwijs Tjan Gobardhan naar Financiën. Verder hebben de ministers Snijders (Arbeid) en Pierkhan (Buitenlandse Zaken) van positie gewisseld.