Volleyballers nog lang niet verzadigd bij hun jacht op goud

Na het olympisch goud van Atlanta zette volleyballer Ron Zwerver een punt achter zijn interlandcarrière. De andere vijf basisspelers spelen vanaf morgen in Eindhoven om het Europees kampioenschap.

EINDHOVEN, 5 SEPT. De volleyballers willen nóg meer goud, ook al blinkt dat misschien wat minder dan de medaille van Atlanta. “Als je in de loterij een miljoen wint, koop je volgende keer toch ook gewoon weer nieuwe loten? Ook al is de hoofdprijs dan nog maar een half miljoen. Dat vind ik nog steeds een heel mooie prijs. En zo is het met de Europese titel ook”, zegt Bas van de Goor, vice-aanvoerder van de nationale ploeg.

De middenaanvaller heeft geen moment overwogen te stoppen. Hij is dan ook vier jaar jonger dan Ron Zwerver. “Ik ben eerzuchtig en wil een zo lang mogelijke erelijst. EK-goud ontbreekt daar nog op.” Ploeggenoot Guido Görtzen: “Als speler wil je elk kampioenschap in elk geval één keer winnen.”

De 29-jarige routinier Henk-Jan Held, die 360 interlands heeft gespeeld, denkt evenmin aan stoppen. “De euforie over het olympische succes was snel voorbij. Zelf ben ik na Atlanta naar Griekenland gegaan om te spelen. Ze hebben me daar gefeliciteerd met het goud en dat was het dan. Nu is gewoon weer het EK aan de beurt. Heel bijzonder is het dat het in eigen land wordt gehouden.”

“Ik vind volleybal nog steeds hartstikke leuk, dat is de belangrijkste drijfveer”, zegt Olof van der Meulen, die net op tijd hersteld is van een schouderblessure. “Natuurlijk is het verleidelijk om de hele zomer vakantie te vieren, maar dat gaat ook een keer vervelen.” Toch begrijpt hij dat Ron Zwerver afscheid van het nationale team heeft genomen. Volgens Van der Meulen is het verrassender dat Peter Blangé is doorgegaan.

De 32-jarige spelverdeler Blangé voelt nog geen behoefte om “met Ron in de bergen te gaan lopen in Italië”. Hij heeft naar eigen zeggen nog niet het maximale uit zijn carrière gehaald. “Met het Nederlands team heb ik één keer de Olympische Spelen gewonnen en één keer de World League, dat is nog niet zo veel.” De klasse van de spelverdeler komt met de jaren, zeggen kenners van het volleybal. In fysiek opzicht is Blangé weliswaar over zijn hoogtepunt heen, zijn ervaring compenseert veel. “Het kost me minder energie dan vroeger om op het juiste moment de juiste bal te geven.”

Blangé heeft nog geprobeerd om Zwerver, zijn vriend en toekomstig clubgenoot bij het Italiaanse Treviso, om te praten. “Ik heb hem het alternatief voorgehouden dat hij niet de World League hoefde te spelen, maar alleen het EK. Dat heb ik ook gedaan en het is me uitstekend bevallen.” Zwerver bleek niet te vermurwen. “Misschien vond Ron dat hij niet meer terugkon”, zegt Blangé. “Hij wilde geen gezichtsverlies leiden. Maar dat was makkelijk op te lossen geweest. Elke speler had hem zo persoonlijk willen terugvragen.”

De spelers sluiten niet uit dat Zwerver terugkeert in de selectie. Bas van de Goor stuurde hem onlangs via e-mail plagerig de homepage van de Olympische Spelen van 2000. Blangé: “Ik heb ook weleens een periode gehad dat ik er echt geen zin meer in had.”

Guido Görtzen zegt het “eigenlijk niet zo te begrijpen” dat Zwerver is gestopt. “Hij is fysiek nog in orde en zou het allemaal nog goed aankunnen. Dan ga je toch door? Jammer, want met hem zouden onze kansen op de Europese titel nog groter zijn geweest.” Door de afwezigheid van Zwerver mist Nederland een speler met veel ervaring die belangrijk was in zowel aanvallend opzicht als in de pass, het opvangen van de service van de tegenstander. “Al staat er maar één andere speler op het veld, dan heb je het bij volleybal over een nieuwe ploeg”, stelt de Nederlandse bondscoach Toon Gerbrands.

De basisploeg is sinds Atlanta op twee plaatsen gewijzigd. Richard Schuil staat als libero opgesteld, aangezien Van der Meulen door zijn blessure drie maanden lang nauwelijks heeft kunnen spelen. De andere nieuweling is de 20-jarige passer Reinder Nummerdor. Zijn dienende rol was voorheen weggelegd voor Görtzen. Van de Limburger wordt nu in aanvallend opzicht meer verwacht. Hij wordt beschouwd als de opvolger van Zwerver.

Volgens Blangé duurt het zeker twee jaar voordat een nieuwe formatie goed ingespeeld is. Gerbrands is bang voor wisselvallig spel. “De spelers kunnen nog niet altijd blind op elkaar varen. Natuurlijk roept Bas van de Goor op tijd naar Blangé om de bal. Die twee jongens spelen al jaren samen. Maar dat ligt anders met Nummerdor en Schuil. Die roepen wel, maar soms te laat of te zacht.”

De debuterende bondscoach beseft dat andere landen na de Olympische Spelen eveneens een nieuwe volleybalploeg moesten samenstellen. “Iedereen heeft moeten inleveren, op de Russen na misschien. Die hebben voor mij dan ook een heel gevaarlijke ploeg.” Titelverdediger Italië, de aartsrivaal van Nederland, moet verder zonder vier topspelers die de afgelopen jaren regelmatig deel uitmaakten van de basisformatie: spelverdeler Tofoli, alleskunner Bernardi, Bracci en Cantagalli. Ook 'superinvaller' Zorzi heeft afgehaakt, zoals bij Nederland de nuttige wisselspelers Grabert, Posthuma en Rodenburg ontbreken.

Bij Italië is de succesvolle bondscoach Julio Velasco vervangen door de Braziliaan Paulo Roberto de Freitas, beter bekend als Bebeto. Hij moest vooral op zoek naar nieuwe passers, nadat het viertal uit de Atlanta-selectie had afgehaakt. Italië heeft toch weer een sterke ploeg, gezien de overwinning in de lucratieve World League. “De Italianen kunnen op hun goede competitie teren”, weet Blangé. “Ook de nieuwe internationals zijn al veel gewend. Of je hier nou straks voor 6.000 toeschouwers in Eindhoven speelt, of voor 6.000 man in Modena of Treviso, dat maakt niets uit.”

Ook in de nieuwe samenstellingen mag van Italië en Nederland worden verwacht dat ze volgende week zondag als vanouds in de finale tegenover elkaar zullen staan. Het zou de derde achtereenvolgende keer zijn op Europees niveau. In '93 en '95 wonnen de Italianen. Dit jaar krijgen ze in de groepswedstrijden waarschijnlijk serieuze tegenstand van Joegoslavië en Rusland. Nederland is ingedeeld in een minder zware poule. “Toch mogen we niets op de automatische piloot doen”, waarschuwt Gerbrands. “We kunnen het ons niet permitteren op tachtig procent van onze mogelijkheden te spelen. Dat heeft laatst de wedstrijd tegen de Duitsers in Groningen aangetoond. Het EK is een kleine WK, want bijna alle topploegen komen momenteel uit Europa. Alleen Brazilië en Cuba ontbreken. Er zijn hier echt geen landen bij als Cyprus of Luxemburg, om in voetbaltermen te spreken.”

Bas van de Goor Shirtnummer: 9 26 jaar, 2,09 meter 188 interlands Club: Modena (Italië) Nadeel lengte? Absoluut het reizen. Ik zit altijd klem tussen twee stoelen. Uitnodigen voor EK? Basketballer Michael Jordan. Dat is de grootste sportman aller tijden. En hij schijnt volleybal leuk te vinden.

Peter Blangé Shirtnummer: 12 32 jaar, 2,05 meter 430 interlands Club: Treviso (Italië) Nadeel lengte? Ik kan niet in elke auto rijden. Uitnodigen voor EK? Ik vind dat Ron Zwerver er tijdens de finale bij moet zijn.

Mike van de Goor Shirtnummer: 7 24 jaar, 2,04 meter 99 interlands Club: Parma (Italië) Nadeel lengte? Dat ik me moet bukken voor een deurpost of zo, want dat werkt blijkbaar op de lachspieren van mensen. Uitnodigen voor EK? Acteur Al Pacino.

Robert van Es Shirtnummer: 17 21 jaar, 2,04 meter 87 interlands Club: Dynamo Apeldoorn Nadeel lengte? In vliegtuigen en bussen kan ik niet normaal zitten. Uitnodigen voor EK? Golfer Tiger Woods. Ik heb er bewondering voor wat hij nu al heeft bereikt.

Richard Schuil Shirtnummer: 6 24 jaar, 2,04 meter 128 interlands Club: Ferrara (Italië) Nadeel lengte? Als je de langste bent in een groep en iedereen naar jou kijkt. Uitnodigen voor EK? Golfer Tiger Woods. Ik ben tegenwoordig ook fanatiek aan het golfen.

Olof van der Meulen Shirtnummer: 11 28 jaar, 2,01 meter 243 interlands Club: NEC (Japan) Nadeel lengte? Je moet altijd een schone neus hebben, want iedereen kan er inkijken. Uitnodigen voor EK? 10.000 Nederlanders, want dan zit de zaal zeker vol.

Henk-Jan Held Shirtnummer: 3 29 jaar, 2,00 meter 363 interlands Club: Mascerata (Italië) Nadeel lengte? Ik kan niet zo makkelijk kleren kopen. Als ik een leuk T-shirt zie, hebben ze meestal mijn maat niet. Uitnodigen voor EK? Zo veel mogelijk mensen. Het moet vol zijn.

Jochem de Gruijter Shirtnummer: 18 19 jaar, 1,98 meter 25 interlands Club: VC Nesselande Rotterdam Nadeel lengte? Ik had altijd problemen in de bus, maar nu heb ik gelukkig een eigen auto. Uitnodigen voor EK? Actrice Sandra Bullock. Volgens mij heeft ze een goed karakter.

Guido Görtzen Shirtnummer: 5 26 jaar, 1,98 meter 152 interlands Club: Osaka Panthers (Japan) Nadeel lengte? Ik kan geen fatsoenlijke spijkerbroek kopen. Uitnodigen voor EK? Heel Nederland.

Albert Cristina Shirtnummer: 15 26 jaar, 1,94 meter 34 interlands Club: Roeselaere (België) Nadeel lengte? Ik heb lange armen en daarom is het moeilijk een goede trui te kopen. De mouwen zijn altijd te kort. Uitnodigen voor EK? Een stel Antillianen dat het waardeert dat een landgenoot in het volleybalteam speelt.

Reinder Nummendor Shirtnummer: 4 20 jaar, 1,94 meter 74 interlands Club: Dynamo Apeldoorn Nadeel lengte? Ik ben niet zó lang, maar heb hele grote voeten. Dus moet ik naar een winkel in Utrecht voor schoenen. Uitnodigen voor EK? Ik zou het leuk vinden als Ron Zwerver er bij is.

Misha Latuhin Shirtnummer: 1 26 jaar, 1,89 meter 151 interlands Club: Zonhoven (België) Waarbij heb je het meeste nadeel van je lengte? Ik ben vorig jaar in Efteling geweest en paste in veel attracties niet. Wie wil je voor EK uitnodigen? Basketballer Magic Johnson.

    • Hans Klippus