'SFOR zal geweld niet schuwen tegen aanvallen burgers'

BRCKO/SARAJEVO, 5 SEPT. Soldaten van de internationale vredesmacht in Bosnië, SFOR, zullen niet aarzelen geweld te gebruiken als ze opnieuw worden aangevallen door groepen burgers.

De opperbevelhebber van de NAVO in Europa, de Amerikaanse generaal Wesley Clark, heeft dat gisteren gezegd in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado na een onderhoud met president Slobodan MiloviEÉc.

Intussen is bekend geworden dat Amerikaanse soldaten van SFOR zich afgelopen woensdagnacht hebben teruggetrokken van hun posities bij een strategisch gelegen brug in de Oost-Bosnische stad Brcko. Een woordvoerder van de Amerikaanse SFOR-basis in Tuzla heeft dat gisteren bevestigd.

Vorige week werden Amerikaanse soldaten in Brcko aangevallen door sympathisanten van de op verdenking van oorlogsmisdaden gezochte Radovan KaradEÉc, de Bosnisch-Servische ex-president. Maar volgens de woordvoerder heeft het terugtrekken niet rechtstreeks te maken met dat incident. De plannen ervoor zouden al eerder zijn besproken.

Het opgeven van de wachtpost bij de betreffende brug betekent ook niet dat SFOR zijn controle over het gebied uit handen geeft, zo onderstreepte de woordvoerder. “De soldaten van SFOR hebben de handen vrij om te patrouilleren in het gebied van Brcko en we kunnen dus ook naar de brug gaan.” De woordvoerder zei ook dat de troepen van SFOR beter opgeleid en uitgerust zullen worden om op te treden tegenover menigten amok makende burgers.

De groeiende onrust in Bosnië vloeit voort uit de machtsstrijd tussen KaradEÉc en zijn opvolger in de Servische republiek in Bosnië, Biljana PlavEÉc. MiloviEÉc, die ervan is beschuldigd dat hij achter de schermen de volksopstand tegen PlavEÉc en SFOR regisseert, liet gisteren na het gesprek met opperbevelhebber Wesley een verklaring publiceren waarin wordt aangedrongen op een oplossing van de problemen in Bosnië via “politieke middelen, overeenkomsten en wederzijds begrip, hetgeen de dreiging met of het gebruik van geweld uitsluit”.

De Europese veiligheidsorganisatie OVSE heeft gisteren laten weten dat er geen uitstel zal komen van de voor 13 en 14 september geplande gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië-Herzegovina.

(AP, Reuter)

Van Lanschot Giraal Spaar 3,85% 3,85% ƒ 10.000,-