Rustige beurs in afwachting van cijfers uit VS

AMSTERDAM, 5 SEPT. Koopsignalen ontbraken vanochtend op Beursplein 5 waardoor er nauwelijks werd gehandeld. Beleggers en handelaren wachtten op Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. De toonaangevende AEX-index stond vroeg in de middag nauwelijks veranderd op 916,47 punten.

AMSTERDAM Halfjaarresultaten van belangrijke fondsen bleven vanochtend in Amsterdam uit. De Amerikaanse handel gaf evenmin veel inspiratie; Wall Street wist de winst van de afgelopen dagen redelijk vast te houden. Ook de obligatiemarkt was nagenoeg onveranderd.

Richtinggevende signalen werden pas in de loop van de middag verwacht. Dan worden in de Verenigde Staten cijfers bekendgemaakt over de ontwikkeling van de werkgelegenheid en van het gemiddelde uurloon.

Bij de hoofdfondsen zette Hoogovens de beste cijfers op het bord: een stijging van 1,90 op 122,90 gulden. Polygram was ook een stijger met een winst van 1,50 op 109 gulden. KPN ging 0,90 omhoog naar 73,70 gulden.

Relatief slecht verging het ASM Lithography, dat 3,30 in waarde daalde naar 180,70 gulden. KLM ging, na een stijging gisteren, met 1,20 omlaag naar 71,40 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten met bijna een cent gedaald. Aan het eind van de ochtend werd 2,0433 gulden genoteerd. De slotkoers gisteren lag op 2,0525 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street is gisteren iets lager gesloten na rustige handel. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 27,40 punten (0,35 procent) tot 7867,24 punten.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot iets hoger na een rustig handelsverloop. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg 35,11 punten (0,2 procent) tot 18.650,17 punten.