Rebels Anjouan slaat leger Comoren terug

MORONI, 5 SEPT. Gewapende separatisten op Anjouan, een der Comoreneilanden voor de kust van Oost-Afrika, hebben regeringstroepen van de Federatie der Comoren, die deze week zijn ingezet om de afscheiding van het eiland ongedaan te maken, verdreven uit Mutsamudu, de hoofdstad van Anjouan. Dat meldden medewerkers van de Rode Halve Maan vanmorgen uit Moheli, een buureiland van Anjouan dat zich vorige maand eveneens heeft afgescheiden van de federatie.

Bij de gevechten op Anjouan, die woensdag begonnen na de ontscheping van enkele honderden regeringssoldaten op het rebelse eiland, zou volgens hulporganisaties “een groot aantal burgerslachtoffers” zijn gevallen. Ook onder de regeringstroepen zouden er doden zijn. Een humanitaire bron in Moroni, de hoofdstad van de Comoren, repte van een “waar bloedbad”.

De federale regering verklaarde vanmorgen in Moroni dat haar troepen Anjouan “onder controle” hebben en “waardig en voorzichtig hun plicht doen”. De leiders van de afscheidingsbeweging zouden uit Mutsamudu zijn gevlucht.

Anjouan, het op een na grootste eiland van de drie Comoren die in 1975 onafhankelijk werden van Frankrijk en samen de federatie vormden, scheidde zich op 3 augustus af. Het overgangsbestuur op Anjouan sprak de wens uit terug te keren in de Franse moederschoot. Parijs heeft dit denkbeeld beleefd van de hand gewezen en zijn steun uitgesproken voor een bemiddelingspoging van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE).

De bemiddelaar namens de OAE, de diplomaat Pierre Yéré uit Ivoorkust, zei vanmorgen voor de Franse radio dat de interventie van het regeringsleger op Anjouan “is uitgelopen op een debacle”.

(AFP, Reuter)