Ramsj

Nadine Gordimer: Een wereld van vreemden. Paperback, Bert Bakker 1994, van ƒ 39,90 voor ƒ 9,95. De Slegte.

De tweede roman (uit 1958) van Nobelprijswinnares Nadine Gordimer. Onderwerp, zoals zo vaak in haar werk, is de rassenproblematiek in Zuid-Afrika, deze keer toegespitst op de vriendenkring van Toby Hood, een jonge Engelsman die zich zowel in de blanke, welvarende voorsteden beweegt, als in de zwarte townships. Indringende politieke roman. Ook een andere politiek geladen roman ligt bij De Slegte in de ramsj: De kroniek van Travik (uit 1945), van Ivo Andric, dat speelt aan het begin van de negentiende eeuw, en gaat over de vergeefse pogingen van het Bosnische stadje Travik om neutraal te blijven in het politiek machtsspel tussen Frankrijk en Oostenrijk (van ƒ 39,90 voor ƒ 12,90).

    • Henk Lagerwaard