Oud-voorzitter van Anderlecht bevestigt betaling aan arbiter

BRUSSEL, 5 SEPT. De Belgische voetbalclub Anderlecht heeft in 1984 een miljoen frank (55.000 gulden) betaald aan scheidsrechter Guruceta Muro, die de wedstrijd tegen Nottingham Forest leidde. Anderlecht won het duel met 3-0 en plaatste zich daardoor voor de finale van het UEFA-Cuptoernooi.

Bierbrouwer Constant Vandenstock, destijds voorzitter van de voetbalclub, heeft dat toegegeven tegenover de krant Het Laatste Nieuws. Hij zegt dat het niet om omkoping gaat, maar om een lening aan een scheidsrechter in financiële nood, die hij na de wedstrijd heeft gegeven. “Ik heb verscheidene keren geweigerd daar op in te gaan”, zegt Vandenstock. “Uiteindelijk deed ik het toch. Omdat ik te goed ben.”

Tot nu toe ontkende Vandenstock in het openbaar dat zijn club geld had betaald aan de Spaanse scheidsrechter. Zijn zoon, de huidige voorzitter Roger Vandenstock, zegt verrast te zijn door de onthulling. “Mijn vader heeft mij altijd verzekerd dat hij die wedstrijd tegen Nottingham niet heeft gekocht”, zegt hij tegenover Het Laatste Nieuws. “Nu moet ik toegeven dat er wellicht iets is gebeurd.”

Ook Raymond De Deken, bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang van scheidsrechters, heeft verklaard dat hij namens Vandenstock een enveloppe, waarvan hij de inhoud niet kende, overhandigde aan scheidsrechter Muro. Volgens De Deken vreesde Vandenstock dat de scheidsrechter, die herhaaldelijk had laten weten dat hij in geldnood zat, tégen Anderlecht zou fluiten als hij hem geen 'lening' zou geven.

De vermeende omkoopaffaire kwam aan het licht door een zaak die Anderlecht had aangespannen tegen twee mensen uit Antwerpen die van afpersing worden beschuldigd. Ze zouden ten minste twintig miljoen frank zwijggeld hebben gekregen, opdat ze niets zouden onthullen over het geld dat Vandenstock had betaald aan scheidsrechter Muro.

De BRTN-radio heeft de processen-verbaal van deze zaak ingekeken en stuitte daarbij op verklaringen van twee jaar geleden van Vandenstock en De Deken. Zij spreken over een lening aan scheidsrechter Muro. De scheidsrechter overleed enkele jaren geleden. Het is nog onduidelijk op welke manier de Europese voetbalbond zal reageren. De UEFA zou Anderlecht kunnen beboeten of tijdelijk kunnen uitsluiten van Europees voetbal.