Oranje bij zege zeker van WK

ROTTERDAM, 5 SEPT. Als het Nederlands elftal morgenavond wint van België is het team van Guus Hiddink vrijwel zeker geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal dat volgende zomer in Frankrijk wordt gehouden.

Oranje heeft bij winst drie punten voorsprong op de Belgen. Op papier zou België het Nederlands elftal in punten nog kunnen evenaren. België moet dan op zaterdag 11 oktober van Wales winnen en Nederland zou dan op dezelfde dag thuis van Turkije moeten verliezen. Zelfs dan maakt Oranje nog een grote kans groepswinnaar te worden, aangezien het een beter doelsaldo heeft. Bij een gelijke stand in punten en doelsaldo is het onderlinge resultaat doorslaggevend. Nederland won het uitduel in Brussel met 3-0.

Het doelsaldo is ook van belang bij een gelijkspel. Nederland moet dan van Turkije winnen om de Belgen op afstand te houden. België kan Nederland dan alleen achterhalen na een monsterscore tegen Wales.

Bij een nederlaag tegen de Belgen kan Oranje zich alleen nog direct plaatsen als het in de laatste wedstrijd wint van Turkije, terwijl België dan van Wales moet verliezen.

Als Nederland morgen in De Kuip van België verliest is de kans aannemelijk dat Oranje tweede wordt in groep 7. De beste nummer twee van de negen Europese kwalificatiegroepen plaatst zich ook rechtstreeks voor het wereldkampioenschap. De klassering wordt bepaald aan de hand van de resultaten tegen de nummers 1, 3 en 4 uit de poule. De 8 overige nummers twee spelen na een loting in vier duels een uit- en thuiswedstrijd om de resterende vier tickets voor Frankrijk. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de kwalificatiewedstrijden van de nummers 2 vastgesteld op 29 oktober en 15 november. Een maand later dan gepland beginnen werklui volgende week met het leggen van graszoden in het Stade de France. In dit stadion in Parijs wordt volgend jaar de finale van het WK gespeeld. Het neemt in totaal twee weken in beslag om 9.000 zoden te leggen. Het gras is een jaar geleden gezaaid bij een bedrijf in het zuiden van Parijs. In het nieuwe complex worden vanaf januari alle Franse voetbal- en rugbyinterlands gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 80.000 mensen.