Operatie Blauwe Hemel bij feest in Moskou

MOSKOU, 5 SEPT. De weergoden in Rusland, dat zijn de bazen van de Federale Hydro-Meteorologische Dienst. Zij hebben beschikt dat er vandaag en in het weekeinde, wanneer Moskou uitzinnig zijn 850-jarig bestaan viert, geen druppel regen valt.

De hele week al is de lucht boven de jubilerende hoofdstad grauw. De barometer staat op veranderlijk, er kan ieder moment een bui vallen. Maar vanmorgen is er een vloot van tien vliegtuigen opgestegen die dat zal voorkomen. Als 'dompteurs van de natuur' zullen de piloten verdachte wolkenformaties ten westen en noordwesten van de hoofdstad opzoeken (de wind komt uit west-noord-west) en besproeien met zilveroxide of vloeibare stikstof of bevroren kooldioxide, afhankelijk van het type wolk. De operatie 'Blauwe Hemel' kost twee miljoen gulden.