Kas-klucht

De beste klucht van Amsterdam stond afgelopen weekeinde niet op de Uitmarkt op de planken, maar bleef achter slot en grendel in de Spuistraat.

Wie op de 'camping hausse' nog een paar centen heeft verdiend en eens wat anders met zijn geld wil doen, moet directievoorzitter Von Balluseck van de Kas-Associatie eens bellen. Hij zoekt al enige maanden tevergeefs 300 miljoen gulden: het bedrag dat nodig is om het aandelenbelang van 60 procent in de beursbank te kopen dat nu nog eigendom is van de Vereniging voor de Effectenhandel.

Deze vereniging wordt opgeheven, maar de uitverkoop van de bezittingen wil maar niet vlotten. Begin mei leek alles rond, maar nu is er nog steeds geen koper.

Er wordt zelfs niet meer gepraat met nieuwe aandeelhouders. Opmerkelijker is dat grote geldschieters, zoals de NPM, niet eens zijn benaderd. En dat ondanks het feit dat de Vereniging een eigen financieel adviseur in de arm heeft genomen en de Kas-Associatie ook. De koers van de Kas-aandelen is zo hard omhoog gegaan dat potentiële kopers zijn afgehaakt. Maar wat is duur?

De markt heeft altijd gelijk, is het credo op de beurs, dus waarom zou iemand genoegen nemen met minder dan de beurskoers? Extra complicatie is dat de bank zo goed is beveiligd tegen vijandige opkopers dat ook de Vereniging als grootaandeelhouder niets heeft in te brengen en Von Balluseck zijn gang kan gaan.

Op de beursvloer mort het volk: de leden van de Vereniging. De opbrengst van de verkoop vloeit straks in hun zakken. Zij hebben de afgelopen jaren goud verdiend in de beurshandel, maar vrezen oktober, het tweede lustrum van de crash van '87.

Als de koersen kelderen, lijden de handelaren. De aandelen van banken als de Kas-Associatie gaan doorgaans het hardst omlaag. Zijn de Verenigingsleden dubbel gepakt.

    • Menno Tamminga