Inlijving dubieuze vleesfabrikant in VS

NEW YORK, 5 SEPT. Tyson Foods uit Arkansas, de grootste kippenfokker ter wereld, neemt het omstreden bedrijf Hudson Foods uit dezelfde staat over. Tyson biedt in totaal 642 miljoen dollar in contanten en aandelen voor het in door een vleesaffaire opspraak geraakte Hudson. De overname werd gisteren bekendgemaakt.

Hudson haalde op 12 augustus eerst vrijwillig negenduizend kilo besmet rundvlees terug maar na controle door de federale overheid zag het zich nog geen week later gedwongen in totaal elf miljoen kilo vlees terug te halen. Het was de grootste vleesaffaire in zijn soort.

Het vlees was gedeeltelijk besmet en kon deels besmet zijn met de levensgevaarlijke E. coli bacterie. Inmiddels hadden vijftien mensen zich met ziekteverschijnselen gemeld.

De federale overheid verscherpte het toezicht op de fabrieken van Hudson en de minister van landbouw, Dan Glickman, pleitte voor meer bevoegdheden bij voedselcontrole. In de VS moeten er eerst slachtoffers vallen voordat voedselinspecteurs een fabriek mogen inspecteren. Jaarlijks sterven in de VS sterven jaarlijks 9.000 mensen aan de gevolgen van voedselvergiftiging.

Hudson verloor in het schandaal onmiddellijk zijn grootste klant, Burger King. De fastfood-gigant had vorig jaar al zijn twijfels gehad over Hudson en zegde nu onmiddellijk zijn contract op. Vorige week verkocht Hudson zijn rundvleesfabriek in Columbus, Nebraska, aan vleesverwerkingsbedrijf IBP. Hudson doet sindsdien niet meer in rundvlees.

Tyson Foods, die altijd een belangrijke gelddonor voor Clintons politieke carrière is geweest, kan door de overname zijn capaciteit relatief gemakkelijk uitbreiden. Tyson-topman Leland Tollett sprak van een goed passende combinatie.

Tyson koopt Hudson voor 8,40 dollar plus 0,6 aandeel Tyson voor elk aandeel Hudson. Dat komt neer op 21 dollar per aandeel. Analisten vonden dat Hudson een goede prijs had bedongen voor zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft 1,4 miljard dollar omzet per jaar. Het veel grotere Tyson, dat 6,5 miljard omzet per jaar heeft, is twintig mijl gevestigd van Hudson in Springdale.

Voor Hudson is de verkoop een opluchting na alle slechte publiciteit van de afgelopen weken, waarin Hudson zijn aandelenkoers zag zakken tot ongeveer drie dollar. Een woordvoerder van Tyson zei te verwachten dat de merknaam Hudson geheel zal verdwijnen.

    • Lucas Ligtenberg