Ingenaaid & gebonden; Faillissement

Welke uitgeverij wil de eerstvolgende boeken van Hella Haasse en J.G. Kikkert hebben? Doordat uitgeverij De Geus vorige week besloot het faillissement aan te vragen voor dochterondernemingen De Geus-Babylon (Amsterdam) en Scheffers (Utrecht) zijn de titels te koop die nog bij deze uitgeverijen moesten verschijnen - samen met de rest van het fonds.

Het fonds van Babylon-De Geus wordt waarschijnlijk in zijn geheel overgenomen door De Geus, over de voorraad van Scheffers bestaat nog geen duidelijkheid.

Bij Haasse gaat het om het Indische toneelstuk Schaken met Diponegoro, in de najaarsaanbieding van Scheffers aangekondigd voor november. Van de hand van Oranje-watcher Kikkert zou in oktober nog de biografie Beatrix - Mens en Majesteit verschijnen. Volgens Eric Visser, directeur van De Geus in Breda, 'zullen we nu moeten gaan kijken wie zich aanbiedt met interesse voor de exploitatie van het fonds'. Maar eerst moet de curator, mr. Moojen, nagaan hoe de schuldeisers tevreden gesteld kunnen worden.

Door het faillissement is het ook mogelijk dat auteurs royalties gaan missen over Scheffers-boeken die al in de handel zijn. Daarvan ligt J.G. Kikkert niet wakker. 'Als ik de nog nadruppelende royalties moet missen over mijn biografie van koning Willem I, uit 1995, zal mij dat niet hongerig langs de straten doen zwerven.' Bezorgder is hij over twee titels die hij nog heeft uitstaan bij Scheffers: in memoriam boeken over Bernhard en Juliana die hij al een jaar of vier op de plank heeft liggen, en die bij overlijden van prins of prinses onmiddellijk op de markt gebracht zouden worden. 'Wat gaat daarmee gebeuren? Misschien kan ik wel geen uitgeverij vinden die deze boeken binnen één week na hun overlijden wil of kan uitbrengen.'

Curator mr. Moojen verwacht eind volgende week zijn voorstel voor de afhandeling van de Scheffers-boedel rond te hebben. De Geus zou daarbij de exploitatie overnemen van de Scheffers-boeken die al in de handel zijn, Scheffers zou doorstarten met de circa twintig titels die volgens hem 'nog in de pijplijn zitten.' Daaronder bevinden zich niet alleen de boeken van Haasse en Kikkert, maar ook de herinneringen van Jaap van Meekeren en een geschiedenis van de jazz in Nederland. Er hebben zich ook andere geïnteresseerden gemeld om een deel van het fonds over te nemen.

    • Joris Abeling