IN HAREM OPGESLOTEN

Shannon Marketic, in 1992 Miss California en een jaar later Miss USA, is twee weken geleden in Los Angeles een proces begonnen tegen Hassan Bolkiah, de sultan van Brunei.

Marketic beschuldigt Bolkiah van seksueel misbruik. Vorig jaar vertrok zij naar Brunei om er voor 21.000 dollar per week pr-assistente van de sultan te worden, aldus Marketic. Maar het bleek dat zij lid werd van de harem in het 1788 kamers tellende paleis in Brunei. Eerst moest ze deelnemen aan dansavondjes, vervolgens werd ze betast door mannen en ten slotte moest ze de hoer spelen. Toen ze kenbaar maakte dat ze naar de Verenigde Staten wilde terugkeren, liet de staf van het paleis haar niet gaan. Leden van de paleisstaf dwongen haar vervolgens drugs te gebruiken en misbruikten haar. Marketic' onvrijwillige verblijf in Brunei duurde 32 dagen.

Rechter Consuelo Marshall zei dat Hassan Bolkiah als staatshoofd van Brunei diplomatieke onschendbaarheid geniet. De sultan is een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op ruim 60 miljard gulden.