Herstel financiële markten; Maleisië stopt grote projecten infrastructuur

SINGAPORE, 5 SEPT. De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft in verband met de financiële crisis in zijn land een aantal grote infrastructuur-projecten, waarmee miljarden dollars gemoeid zijn, stopgezet.

De nieuwe maatregelen hadden direct effect op de effectenbeurs in Kuala Lumpur waar de koersindex vandaag met bijna elf procent steeg. Ook de waarde van de Maleisische munteenheid, de ringgit, herstelde vandaag. Gisteren bereikte de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar nog de laagste waarde in de afgelopen 24 jaar.

Analisten en handelaren reageerden positief op de nieuwe plannen van Mahathir. Volgens hen erkent de premier hiermee voor het eerst openlijk dat Maleisië, dat jarenlang een economische groei kende van gemiddeld acht procent, deze zomer in ernstige economische problemen is geraakt. Mahathir had zich in de ogen van veel buitenlandse bankiers en beleggers de afgelopen dagen zeer impopulair gemaakt door de schuld voor de economische neergang in Maleisië bij “Westerse speculanten” te leggen. “Nu neemt hij eindelijk maatregelen om de oververhitte economie hier wat af te koelen”, zei een Westerse bankier vanmorgen.

De nieuwe maatregelen zijn vooral gericht op het terugbrengen van de overheidsuitgaven en het handelstekort. De regering van Maleisië kondigde de afgelopen twee jaar een reeks zeer ambitieuze infrastructuur-projecten aan ter waarde van in totaal ruim twintig miljard dollar. Een van de projecten die nu wordt opgeschort, is de bouw van de omstreden Bakun-stuwdam in de regenwouden van de Maleisische provincie Sarawak, op het eiland Borneo. Met de bouw van de dam, waarvoor een natuurgebied ter grootte van de provincie Utrecht onder water zou worden gezet, is een bedrag van zes miljard dollar (circa twaalf miljard gulden) gemoeid.

In reactie op de Maleisische maatregelen kelderde de koers van het aandeel van een van de betrokken bedrijven, het Zwitsers-Zweedse concern ABB Asea Brown Boveri, dat een contract ter waarde van 2,5 miljard dollar voor de bouw van de dam was toebedeeld. ABB lag al wekenlang in de clinch met de Maleisische project-ontwikkelaar Ekran, die de hoofdverantwoordelijkheid voor de Bakun-dam heeft.

Ook de vorige week nog met veel bombarie gepresenteerde bouw van een van 's werelds meest langgerekte winkelcentrum, 'Linear City' in Kuala Lumpur ter waarde van twee miljard dollar, is tot nader order uitgesteld. Verder zal ook de bouw van een vliegveld in het noorden van het land en de aanleg van een aantal snelwegen verspreid over het Maleisische schiereiland opgeschort worden.

Mahathir maakte gisteren ook bekend dat de vorige week afgekondigde beperkingen voor de effectenhandel worden teruggedraaid. De beperkingen waren bedoeld een einde te maken aan de dalende koersen op de effectenbeurs, maar hadden een averechts effect: buitenlandse beleggers verlieten nog massaler de Maleisische beurs.

In reactie op de omgeslagen stemming in Maleisië herstelden ook de financiële markten in andere delen van Zuidoost-Azië zich vandaag. In Thailand, Indonesië, Singapore, Hongkong en de Filippijnen sloten de beurzen een zware week vol koersverliezen af met licht herstel.

    • Max Christern