Helft 'oude' weduwen mist deel uitkering

DEN HAAG, 5 SEPT. Ongeveer de helft van de personen die op dit moment een AWW-uitkering hebben (de 'oude gevallen')raakt die uitkering per 1 januari 1998 geheel of gedeeltelijk kwijt. Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken heeft laten verrichten.

Vanaf 1 januari 1998 valt iedere weduwe of weduwnaar onder de nieuwe Algemene Nabestaandenwet (Anw). Door deze wet krijgen nieuwe weduwen en weduwnaars alleen nog een uitkering als ze voor 1950 geboren zijn of kinderen onder de 18 jaar hebben. Ook vindt er een inkomenstoets plaats. Bovendien verliezen nabestaanden hun uitkering als ze gaan samenwonen.

Voor de groep die bij invoering van de Nabestaandenwet al een AWW-uitkering had, is er een overgangsregeling. Zij krijgen pas op 1 januari 1998 te maken met de inkomens- en partnertoets.

Uit het onderzoek van De Grave blijkt dat 20 procent zijn uitkering geheel of gedeeltelijk verliest omdat ze samenwonen, terwijl 30 procent door de inkomenstoets een lagere of helemaal geen uitkering meer ontvangt. In totaal verliest 14 procent zijn uitkering helemaal.