Grilligheid 'volksaandeel' Ahold geen reden tot zorg

De koers van het aandeel Ahold is de laatste weken beweeglijker dan de AEX-index. Michiel Meurs, de financiële man in het bestuur van Ahold, maakt zich geen zorgen.

ZAANDAM, 5 SEPT. Ahold is, met ABN Amro, onder particuliere beleggers het meest geliefde fonds op de Amsterdamse beurs. Wellicht was het daarom de laatste tijd ook een van de meest onberekenbare fondsen. Het aandeel Ahold stootte op 23 juli bijna in zijn eentje de AEX-index door de 1.000-puntengrens. Die dag opende het fonds spectaculair hoger op 74,50 gulden. Na de schommelingen van de afgelopen weken noteerde Ahold maandagochtend 51,20 gulden. Daar kwam vervolgens tot vandaag ruim 10 procent bij.

Volgens Michiel Meurs, sinds 1 april bestuurslid van het detailhandelsconcern, is ongeveer een kwart van de aandelen in handen van Nederlandse particulieren. “Het is een echt volksaandeel. Particulieren hebben volgens onze schattingen iets meer dan de helft van het Nederlandse bezit en dat is weer ongeveer de helft van alle aandelen.” Het aantal uitstaande gewone aandelen is ruim 500 miljoen.

In het blad Allerhande, dat dochter Albert Heijn via zijn supermarkten verspreidt, zal geen pagina koersnieuws verschijnen, maar Ahold probeert particulieren zo goed mogelijk te informeren, zegt Meurs. “Bij de aandelenemissie vorig jaar hebben we via de grote banken contact gezocht met particuliere beleggers. Toen hebben we op acht verschillende plaatsen in het land bijeenkomsten gehouden voor telkens twee- tot driehonderd beleggers.”

Voor sommige particuliere beleggers wordt het beeld van Ahold nog steeds in belangrijke mate beïnvloed door Albert Heijn, erkent Meurs. “Men weet dat Ahold een internationaal bedrijf is, maar de associatie met Albert Heijn is groot - alsof er in Amerika dezelfde Albert Heijns staan als hier.”

Ahold is Nederland al lang ontstegen. Meer dan de helft van de omzet komt uit de Verenigde Staten. De winst in guldens is sterk afhankelijk van de dollarkoers. “Als de dollar een cent duurder wordt over het hele jaar, stijgt de nettowinst van Ahold op jaarbasis met 3 miljoen gulden”, vertelt Meurs.

Hij spreekt geen verwachtingen uit over het toekomstige koersverloop van de dollar. “Afgezien van de vertaling naar de winst in guldens maakt het ons niets uit. We doen geen valutatransacties. We kopen niet in dollars om te verkopen in guldens, wij kopen in dollars en verkopen in dollars of kopen in guldens en verkopen in guldens. Aan het einde van het jaar kijken we hoeveel geld er over is. Maar dat geld boeken we niet over. Het wordt weer geïnvesteerd in de winkels of gebruikt voor overnames. En we keren ook nauwelijks dividend uit in cash, aandeelhouders kiezen ervoor om 95 procent op te nemen in aandelen. Voor dit halfjaar is het dividend in contanten waarschijnlijk zo'n 5 miljoen gulden. Dat zien we in de cijfers niet eens meer terug.”

Over de volatiliteit (de beweeglijkheid) van de koers van het aandeel geeft Meurs eerst het standaard-antwoord. “De markt weet het beter dan wij.” Maar hij bestrijdt dat Ahold een gokfonds is geworden in plaats van een solide belegging. “De koers wordt bepaald door het laatste aandeel. Met één aandeel kun je de koers maken. Dat zegt niets over wat alle andere aandeelhouders, die niet gekocht of verkocht hebben, er van vinden.”

Meurs constateert dat het aandeel Ahold meer beweegt dan de AEX-index. “Maar de omzetten zijn relatief klein. Volgens ons zijn er betrekkelijk weinig mensen bezig hun posities te veranderen. De grote volatiliteit is meer een kenmerk van de markt dan van ons aandeel. Wij letten daar wel op, maar we willen en kunnen het niet beïnvloeden. Bovendien is de koers voor ons pas van fundamenteel belang als we een emissie doen. Ik verwacht dat de koers op dat moment veel meer bepaald gaat worden door informatie die we verschaffen over onze plannen. Dan zal de volatiliteit afnemen.”

Meurs zegt dat Ahold met de Amsterdamse beurs heeft gepraat na de hoge openingskoers van 74,50, die op de beursvloer tegenwoordig wordt vastgesteld door één hoekman. “Het gaat buiten ons om, maar we hebben natuurlijk wel wat te maken met de performance van het Ahold-fonds. Wat er toen is gebeurd, is een zorg voor ons. We hebben er over gesproken, maar daar kan ik verder geen mededelingen over doen.”

    • Remmelt Otten